През основния изпускател на изравнителя в "Туричка черква" край Сандански за ВЕЦ „Попина лъка“, посочен като евентуален източник на замърсяване на река Санданска Бистрица, не се изпускат мръсни води или дънни утайки, съобщиха от екоинспекцията.

ВЕЦ трови в Санданско!

Басейнова дирекция и РИОСВ – Благоевград предприеха санкциониращи действия спрямо собствениците на водноелектрическа централа.

Реагирали са по сигнал на телефон 112 заради замърсяване на река Санданска Бистрица. Проверяващи са установили, че чрез изпускане на мръсна вода от изравнител „Попина лъка“ за ВЕЦ „Попина лъка“, са нанесени щети на рибовъдното стопанство в района.

Инспектори на РИОСВ са извършили съвместна проверка с представители на БДЗБР и Регионална лаборатория в Благоевград в тъмната част на денонощието, предвид твърденията в сигнала, че изпускането на мръсни води се извършва вечер.

През основния изпускател на изравнителя в „Туричка черква“ край Сандански за ВЕЦ „Попина лъка“, посочен като евентуален източник на замърсяване на река Санданска Бистрица, не се изпускат мръсни води или дънни утайки, съобщиха от екоинспекцията.

Към момента на проверката ВЕЦ „Попина лъка“ е работил и след приключване на работния му режим, който е с разрешено водно количество до 4,80 м3/сек, отработените води са изпуснати в Санданска Бистрица, вместо да постъпят в изравнител „Лиляново“ за ВЕЦ „Лиляново“. Промяна в схемата за отработване на акумулираните води, която е довела до покачване нивото на реката и образуване кални води, е извършена, поради планирано почистване на изравнител „Лиляново“, за което писмено е уведомен и сигналоподателят. За водовземане от воден обект с цел производство на електроенергия, посредством каскада от ВЕЦ, дружеството, собственик на МВЕЦ е титуляр на издадено от директора на БДЗБР Разрешително за водовземане. С цел установяване на евентуално замърсяване водите на реката е из-вършено пробовземане от Регионалната лаборатория на повърхностни води от Санданска Бистрица в две точки – преди изравнителя на ВЕЦ „Попина лъка“ и преди водохващането за рибовъдно стопанство на сигналоподателя. Резултатите от извършените анализи са предоставени на БДЗБР за предприемане на действия по компетентност.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене