Икономическото блато „Благоевград“ – кой, защо и до кога?

Благоевградска област е трета по големината на своята територия, заемаща Югозападната част на България и е много важна нейна “врата”, отворена към Балканите, Европа и света. В природо-географската структура на област Благоевград се открояват две ясно обособени части, в които се наблюдават известни различия в икономическото, социалното, териториалното и селищното развитие.

Бизнесът алармира! Липсват кадри в Благоевград, младежите не искат да работят!

Сред безработните младежи най-много са със средно образование, а Пловдив и Благоевград водят по брой регистрирани в бюрата по труда.

Тези данни подчертават предизвикателствата пред младите хора на пазара на труда в Благоевград и необходимостта от целенасочени мерки за намаляване на младежката безработица.

Ресторантьори, съдържатели на магазини, кафенета и заведения за бързо хранене, усилено търсят хора за работа, но все по – често удрят на камък. Затова красноречиво говорят и стриктно залепените обяви за работа по витрините на кафенета, ресторанти и магазини в областния център на Пиринско. От тях ясно личи, че собствениците им изпитват неистов глад от работна ръка, и въпреки примамливите оферти, които правят за да привлекат на работа безработните, желаещи няма.

„Младежите не желаят да работят, а чакат на държавата да ги издържа. Нямат никакъв стимул за работа, искат да получават добри пари, а в същото време голяма част от тях са мързеливи и изключително некомпетентни. Младежите не желаят да започнат работа за заплата под 2000 лева и поради тази причина на нас работодателите вече ни се налага да въвеждаме бонуси като „редовно явяване на работа“, за да ги накараме поне да идват на работното си място всеки ден”. Това възмутено заявил съдържател на заведение за бързо хранене в Благоевград, пожелал анонимност.

По думите му най –плачевно е положението през лятото, когато от града си тръгнат по родните места студентите.

„Много, да не кажа, че почти е невъзможно да се намери за работа отговорен млад човек. Случва се, но на последък това е все по–рядко. Като цяло разчитаме повече на студентите, които пристигат тук през септември, отколкото на местните хора в Благоевград”, категоричен бил той.

Статистики и от предходни години сочат, че брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Благоевград продължава да нараства сравнително бързо. Същевременно ръстът на заплатите и този на пенсиите са близки до средните за страната. През 2022 г. заетостта намалява, а безработицата се повишава. Благоевград е сред областите с най-добро качество на пътищата. Обратно на общите тенденции, област Благоевград е сравнително добре икономически развита, а нивото на местните данъци остава ниско и през 2023 година. През 2022 г. делът на собствените приходи на общините от областта продължава да е изключително нисък.

Благоевград е сред областите със сравнително добри резултати в сферата на демографските показатели. Делът на децата в детските градини е висок. Успехът на учениците от област Благоевград е под средните стойности за страната през 2023 година. Но здравеопазването в областта страда от недостиг на лекари и на болнични легла. Престъпленията в областта са малко, а разкриваемостта им – сравнително висока, но правораздаването остава бавно. Делът на горската територия е голям. Културният живот в област Благоевград традиционно не е сред най – интензивните в страната, но туризмът е добре развит.

 

В изпълнение на чл. 13, ал. 1 от Закона за регионалното развитие Община Благоевград разработи План за интегрирано развитие, който определя средносрочните цели и приоритети за устойчиво развитие на общината и съдържа конкретни параметри за развитието на територията за периода 2021-2027 г.

Планът осигурява пространствена, времева и фактическа координация и интеграция на различни политики и планови ресурси за постигане на дефинираните цели за трайно подобряване на икономическото, социалното и екологичното състояние на общинската територия, като отчита сравнителните предимства и потенциали за развитие на местно ниво. В тази връзка е формулирана ясна и конкретна визия, която обхваща желаното състояние във всички социално-икономически сфери за постигане на устойчив и приобщаващ растеж  и по-добро качество на живот, а именно:

„ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД – МОДЕРНА, ИНОВАТИВНА, СВЪРЗАНА И ЗЕЛЕНА ОБЩИНА, ОСИГУРЯВАЩА ВИСОК ЖИЗНЕН СТАНДАРТ ЗА СВОИТЕ ГРАЖДАНИ И УСЛОВИЯ ЗА УСТОЙЧИВО ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ“

Главната цел на ПИРО, която отразява вижданията за посоката на развитие на Община Благоевград в средносрочен план, е „Да се постигне интегрирано устойчиво развитие, привличане на инвестиции, насърчаване на икономическата активност, повишаване стандарта и качеството  на живот и преодоляване на демографската криза чрез насърчаване и подкрепа на икономически растеж на основата на собствени и привлечени ресурси и местния потенциал на територията“.

Планът за интегрирано развитие 2021-2027 г. интегрира основните тенденции в регионалното и пространственото развитие и служи за определяне на актуалните проблеми, нужди и потенциали като отчита местните специфики и ресурсната обезпеченост на общинската територия. Той е разработен в съответствие с Националната програма за развитие: България 2030, Националната концепция за пространствено развитие за периода 2013-2025 г. (НКПР) и нейната актуализация от 2019 г. (АНКПР), Национален план за възстановяване и устойчивост на Република България, Интегрирана териториална стратегия за развитие на Югозападен регион, Социално-икономически анализ на районите на национално ниво, изготвен от „Национален център за териториално развитие“ ЕАД, проект ЕВРОПА 2030 „Предизвикателства и възможности“ и проекти на програмите за периода 2021-2027 г., съфинансирани от фондове на ЕС.

Според експертите в агенцията по труда, най-много хора за работа в Благоевградска област се търсят в преработващата промишленост, търговията, хотелиерството и ресторантьорството, строителството и транспорта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене