Иронията е, че на Ахмед Доган му се случи онова, за което предупреждаваше напоследък – внимавайте, еднополюсният свят се разпада, иде нов ред.

Пет ДПС-та ще се борят на изборите на 27 октомври! Етническият вот буквално ще бъде пръснат…

Общо 38 политически формации са се регистрирали за участие в ЦИК на предстоящите предсрочни парламентарни избори – 28 партии и 10 коалиции. Това показват регистрите на Централната избирателна комисия.

На общо 4 формации е било отказано участие – ДПС като самостоятелна партия, ДПС като коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС“ (и двете около крилото на Ахмед Доган), партия „Велика България“ на Камен Попов, партия „Национално движение Единство“ на Никола Иванов.

Интересно е, че все пак в борбата за парламента участие ще вземат 5 политически сили, които претендират да са истинските носители на духа на Движението за права и свободи.

От тях официалната регистрация на ДПС като партия е за коалицията „ДПС – Ново начало“ на крилото на Делян Пеевски, в която участват още местната пловдивска партия „Новите лидери“ и „Български гласъ“ на бившия депутат от „Има такъв народ“ Георги Захаринин Попов.

На предните избори като кандидати за депутати на „Български гласъ“ бяха отцепниците от „Възраждане“ Николай Дренчев, Александър Арангелов и Иво Русчев.

Кръгът около основателя на ДПС Ахмед Доган ще участва на тези избори в коалицията „Алианс за права и свободи, в който влизат партиите „Земеделски народен съюз“ и СБОР, известна преди като „Нова алтернатива“. Един от основателите на Нова Алтернатива е действащият шеф на ЦИК Камелия Нейкова (предложена в Комисията от квотата на Има такъв народ).

Участие във вота ще вземат и някои от старите водещи играчи в ДПС, които сега имат свои собствени партии.

Още при избухването на казуса кой ще регистрира Движението за изборите бившият зам.-шеф на партията Гюнер Тахир, изключен през 90-те, обяви, че истинската алтернатива за „депесарите“ е неговата партия „Национално движение за права и свободи“ (НДПС), или както той я нарича „Национално ДПС“.

За вота е регистрирана и партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ (ДОСТ), създадена от бившия председател на ДПС Лютви Местан след изгонването му от формацията през 2015 г. В момента водач на формацията е Танер Алимолла.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене