На 75 години почина генерал Цанко Доленски. С голямо уважение и почит, той бе погребан в родното си село Плетена.

Скръбна вест от Плетена! Почина знакова фигура за България!

На 75 години почина генерал Цанко Доленски. С голямо уважение и почит, той бе погребан в родното си село Плетена.

Цанко Доленски е учил в ПМГ „Яне Сандански“ – гр. Гоце Делчев. През 1970 г. завършва Висшето военно училище във Велико Търново. Със старание, упоритост и патриотизъм той гради кариерата си на военен, която започва в гоцеделческия полк, след това командва полка в Сандански и поделението в Кресна, завършва генерал щабната академия „Г.С. Раковски“ в София и военната академия в Москва.

На 12 септември 1995 г. е назначен за заместник-командващ Първа армия. Няколко месеца по-късно е  назначен за заместник-командир на Първи армейски корпус по бойната подготовка. След това е назначен за  началник на управление „Военна полиция“ на ГЩ, считано от 1 септември 1996 г. През април 1997 г. е назначен за командир на Първи армейски корпус.

На 7 юли 2000 г. е удостоен с висше военно звание генерал-майор. На 25 април 2003 г. е освободен от длъжността заместник-началник на Главния щаб на Сухопътните войски по подготовка на войските. През месец май  2016 г., с решение на Общинския съвет е обявен за Почетен гражданин на община Сатовча.

Колегите му генерал Атанас Самандов и полковник Георги Партенов и всички, с които е работил, го помнят като голям патриот, с отговорно служене на родината, достоен професионалист, изключително колегиален и отзивчив човек,  готов да помогне на всеки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене