Защо се смята, че петък 13-и носи лош късмет?

Има малко суеверия, които да са толкова широко разпространени, колкото това за петък 13-и и поличбата за лош късмет.

Мит, легенда, или истина – по цял свят петък 13-и е знак, че начинанията ни няма да потръгнат и може да ни сполети зла участ. Някои хора отказват дори да купят жилище или да сключат брак на тази дата – изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа.

Вярването, че специфичен ден може да донесе нещастие е дълбоко вкоренена в културата и религията. Както някои хора вярват, че да ти прекоси пътя черна котка или да счупиш огледало носят лош късмет, така и петък 13-и от стотици години е смятан за ден, в който трябва да сме предпазливи.

Съществува дори и конкретен термин, който описва ирационалния страх от петък-13ти: параскевидекатриафобия — специализирана форма на трискаидекафобия, страх от числото 13.

Това обаче не е универсално суеверие: в Гърция и испаноговорящите страни вторник 13-ти, се смята за ден на лош късмет, докато в Италия петък 17-ти, е посрещан със страх

Откъде идва суеверието?

Едно от обясненията за страха от числото 13 се крие в християнската религия. 13-ият гост, който пристига на Тайната вечеря е Юда Искариотски. След това той предава Исус, което води до разпъването на кръста на Спасителя. Събитие, което се случва в петък..

Подобно на много суеверия, които са се развили с течение на времето и в различните култури, е трудно да се определи точният произход на петък 13-и. Това, което знаем обаче, е, че и петък, и числото 13 са били смятани за нещастни в определени култури и преди християнството.

В книгата си “Extraordinary Origins of Everyday Things,” Чарлз Панати проследява концепцията за значението на числото 13 в скандинавската митология, когато Локи, богът на лъжите, се появява неканен на пир във Валхала, с което броят на присъстващите богове достига 13. Измамен от Локи, слепият бог Ходр бил подмамен да застреля брат си Балдер, бога на светлината, радостта и доброто, със стрела от имел.

От Скандинавия, обяснява Панати, суеверието, че 13 е нещастно число след това се разпространява на юг в цяла Европа, включително и по Средиземноморието до началото на християнската ера. Именно тук обезпокоителната сила на цифрите е циментирана чрез историята за Тайната вечеря.

Някои хотели нямат стая номер 13, докато много високи сгради „нямат“ 13-ти етаж. Някои авиокомпании също отказват да имат ред с номер 13 в самолетите си.

В библейската традиция концепцията за нещастните петъци се простира дори по-назад във времето от Христовото разпятие: петък се смята, че е денят, в който Адам и Ева са изяли забранения плод от Дървото на познанието; денят, в който Каин убил брат си Авел; денят, в който храмът на Соломон бил разрушен; и денят, в който ковчегът на Ной отплавал при Големия потоп.

В известните Кентърбърийски разкази на Джефри Чосър, написани през XIV век, той пише „и в петък се случи цялата тази пакост“.

Във Великобритания петък някога е бил известен като Ден на палача, защото обикновено хората, които са били осъдени на смърт, са били екзекутирани тогава.

Тези дни петък 13-и все още преследва нашето въображение – както се вижда и от култовия филм на ужасите от 1980 г. – „Петък 13-и“.

Затова ако днес ви предстои важна стъпка в живота, може и да се замислите да я отложите до понеделник или просто да не вярвате в суеверия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене