Царят на корупцията в земеделието Румен Йончев новият проводник във властта?

Румен Йончев, който е начело на Земеделския народен съюз, подаде документи за регистрация на коалиция „Алианс за права и свободи” в изборите. ЗНС е една от партиите в коалицията „Демокрация, права и свободи – ДПС” около Ахмед Доган, на която беше отказана регистрация от ЦИК.

Румен Маринов Йончев е роден на 12 юни 1971 г. в Пловдив. Той е български политик и икономист, председател на Земеделски народен съюз (ЗНС)народен представител от ПГ на „Коалиция за България“ в XLII народно събрание[1], от ПГ на „Български демократичен център“ в XLIII народно събрание[2], от ПГ на „Изправи се! Мутри вън!“ в XLV народно събрание[3], от ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ в XLVI народно събрание[4] и от ПГ на „Български възход“ в XLVIII народно събрание.

Румен Йончев е  по професия, икономист, женен с две деца. С жена си, Катя се  запознали в сградата на Земеделския съюз. Тя била студентка първи курс в УНСС, току-що се била преместила в София и се включила в младежката земеделска организация.

Но кой наистина е новият политически „играч“?

Сапунисаните образи се размиват, истината излиза изпод пенливите мехурчета,а тя е повече от скандална.  Фактите, които лъсват в политическото и бизнес досие на Йончев са повече от позорни.

Политическото досие на Йончев е белязано от грандиозен скандал извън родните граници. Припомняме, битието на Йончев коства членството на ЗНС в европейската десница. ЗНС бил позорно изключен от ЕНП в Брюксел с 46 гласа „за“ и 8 „против“. Протестни писма срещу оставането на ЗНС в ЕНП тогава били изпратили лидерите на всички членуващи в европейската десница български партии – Бойко Борисов (ГЕРБ), Радан Кънев (ДСБ), Божидар Лукарски (СДС), както и Петя Ставрева и Анастасия Мозер от „Обединени земеделци“. Всички те в един глас били категорични, че в ЕНП не могат да участват партии, които са „идейно безпринципни“.

От биографията на Румен Йончев става ясно, че освен с политическото номадство, той е добре запознат и с мръсните схеми за източване на крупни суми държавни пари.

През 1999 г. Йончев е назначен на поста зам.-директор на Държавен фонд „Земеделие“- същият този фонд, който днес се оказа, че е бил жестоко плячкосан и заради когото ни грози опасността да загубим над 1 млрд. евро. Назначението обаче далеч не е минало процедурния ред. Земеделецът успява да се докопа до апетитния пост благодарение на роднинските връзки с тогавашния началник на кабинета на Венцислав Върбанов Димитър Чукарски –  негов зет. На поста Йончев остава до края на управлението на ОДС. Той е ръководител на екипа, осъществил акредитацията на фонда като платежна и прилагаща агенция по програма САПАРД.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене