Разследване на toppresa.com! Язовир Доспат – елмазеното око на Родопите, пред екологична катастрофа?!

Като абсолютни водни количества средно замърсените води надхвърлят 70% от всички течащи води и водни басейни в България. Като основна причина за това качество на речните води в страната е органичното замърсяване от непречистени отпадъчни води. В по-голяма част от случаите критичното замърсяване се дължи на индустриално, смесено индустриално и битово изхвърляне на отпадни води и материали. Основните замърсители в това отношение са металургични и химически заводи, които изхвърлят в реките силно токсични води.

Жертв ана тази застрашаваща тенденция е и Язовир Доспат – елмазеното око на Родопите. Към язовир Доспат са насочени води от водосбора на Осинска река, благодарение на което годишно се вливат допълнително 10 милиона m3 вода, покачвайки производителността на всички ВЕЦ-ове по-нататък по каскадата с 10% или 10 GWh годишно. Водата от язовир Доспат се пренасочва към ВЕЦ „Тешел“ и надолу по каскадата Доспат-Въча.
Наводнените от язовира територии преди са представлявали плодородна долина, в която се сеели житни култури. Жителите на селата от целия край са били наемани като жътвари, когато се прибирала реколтата. Днес този екологично чист спомен може да си остане траен.

ЯЗОВЪРЪТ СЕ ТРОВИ ВСЕКИ ДЕН! 

Има три основни източника на замърсяване на язовир Доспат, споделят запознати. Основното замърсяване идвало от отпадните води на рибовъдно предприятие «Салвелинус реа фиш». Това са така наречените рибарници, като на брега на язовира имат изградено предприятие за преработка на риба. Друг замърсител на язовира били водите от най-новия квартал на град Доспат, както и непрекъснатото застрояване на нови хотели и къщи. „На пръв поглед това не са големи количества, но с течение на времето се опасяваме, че ще създадат проблеми“, подчертават и жители на града. Друг голям замърсител, са отпадните води на град Сърница, който е на другия край на голямото езеро. Притесненията се засилват и с оглед на изнесените преди време тревожни показатели от проучванията за чистотата на водата в язовира.

„Салвелинус Рея Фиш“, фермата на язовир Доспат, е най-голямата за сладководни риби на Балканите и една от най-големите в Европа. Фермата е една от първите, която получава лиценз за експорт на риба и рибни продукти за ЕС през 2001 г. Доспатската ферма е създадена 1965 г. и приватизирана през 1994 г. от колектива си, като й се предоставят правата за рибно-стопански дейности на язовир „Доспат“ в пълен обем. За съжаление обаче и тя е един от основните източници на замърсяване, чийто отпадни води от производствотото на консерви също влизат в язовира.

Водата в средната зона на град Доспат, не веднъж също не  била годна за питейно-битови нужди. В следствие на обилното снеготопене и дъжд през зимния сезон, прониквала замърсена вода във водопреносната мрежа. Замърсяването на водата идвало от кравеферма, която се намирала близо до един от изворите.

Природа, която те пленява за цял живот. Това е усещането от гледката край високопланинския язовир „Доспат“. Гледка, която ако не се предприемат нужните мерки за опазването на язовира, ще остане в спомените.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене