Макар да е разположен на главното било, Даутов връх е рядко посещаван, но наистина очарова със своята дива красота!

Неотъпканите пътеки на Пирин планина! Даутов връх – Идеалната зона за нови писти и развитие на туризма в региона!

Макар да е разположен на главното било, Даутов връх е рядко посещаван, но наистина очарова със своята дива красота!
Извисява се на  2597 метра, южните и източните му склонове са полегати и тревисти, но североизточната му стена е почти отвесна и с височина от цели 300 метра!
Районът на върха е дом на един от символите на Пирин планина – скалния орел, а гледката от Даутово езеро и от самия връх предлага един нетипичен и много красив изглед към ръбовете на главното мраморно било почти чак до Вихрен!

В различни източници се споменава с много различни имена – Дауд, Даутов – Върх, Даут Доругу и други. Името на Даутов връх произхожда от името Давид с неговия арабизиран вариант Дауд – в превод то означава любим.

Много са легендите за това какво точно е накарало хората да нарекат върха така. Според някои в Банско е много често срещана фамилията Даутов, като хора с тази фамилия са владеели земите в този район в миналото и затова върхът носи тяхното фамилно име. Популярна е и легендата за влюбените Лейла (дъщеря на Омер ага от Мехомия, днес Разлог) и Мито – негов чирак. Те са искали да се женят, но бащата на момичето е бил твърдо против подобен брак,  накрая склонява да разреши на дъщеря си да се ожени за слугата му, но поставя условие – младоженецът да пренесе булката от езерото в подножието на върха (Даутовото езеро) до самия връх без да почива. За да бъде сигурен че заръката ще бъде спазена, Омер ага изпраща двама свои слуги като наблюдатели на спортното постижение на Мито. Той започва да изкачва върха с бъдещата си жена на ръце, но малко преди да достигне целта си излиза силен вятър и гъста мъгла. Измореният младеж се отклонява от пътя, спъва се в камък и заедно с момичето пада в пропастта по северозападния склон на върха. Слугите ги издирват без успех, връщат се в Разлог и оттогава хората казват че двамата млади са загинали от „дуене на ветере“ – от там произхожда името на върха – Даутов връх.

Много често географското положение на този връх се смесва с това на връх Албутин и връх Пирин. Все пак това са съвсем различни върхове, отдалечени много един от друг. Даутов връх се издига по Главното Пиринско Било, между по-ниските Каменишки връх и кота 2596 метра; гледан от северозапад и югоизток, има формата на конус, а гледан от север и юг има формата на купол, който ясно се откроява на фона на билото и се извисява над цялата околност. Даутов връх изглежда особено внушително когато се гледа от Разложката котловина – въпреки сравнително малката си надморска височина. От върха на север се отделя рид, който се явява вододел между сборните басейни на реките Струма и Места. Друг подобен рид се отделя и в източна посока. При седловината Ушиците този рид поема на североизток и се разпада на няколко по-малки, които разделят долините на Бела река, Плазка река, река Калугерица и Жегов дол.

Склоновете на Даутов връх са много стръмни с изключение на южните и югозападнитеи са идеални за изграждането на ски писти. На север и североизток те образуват отвес с височина 300 метра, който се спуска към няколко малки сухи циркуса. На югоизток се разполага циркусът Окаден, а на югозапад – долът Каменишко дере. В по-голята си част тези склонове са покрити с трева, има и каменисти участъци. Само на някои места има оформени петна от хвойна и клек, които на по-ниска височина преминават в иглолистна гора.

През 1942 година със заповед на Министерството на Народното Просвещение върхът е преименуван на Гърбец – още тогава е имало стремеж всички имена на географски обекти с турски названия в Пирин да бъдат с променени имена на български. Никой обаче не възприема това име и върхът си остава с името Даутов връх и до днес.

Със сигурност, всеки човек, който се е докоснал до красивите пирински гледки, е усетил онова чувство, което е наниз от усещания, а Даутов връх, задължително трябва да се добави към тях!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене