Тридневния фестивал на огледната баница и селския труд приключи днес в с. Баничан

Днес, на Малка Богородица, в село Баничан, община Гоце Делчев, приключи тридневния „Фестивал  на огледната Баница, селския труд и вкусния воден баничански лук“. Селото е популярно с нарицателно вкусният баничански кромид, който някога дори е служел за разменна монета като са го заменяли за продукти от други населени места и така са си осигурявали и поминъка. И тази година, по време на фестивала, атмосферата в Баничан се отличаваше с аромата на българските традиционни гозби и с ритъмът на българските народни песни и танци. Интересът към фестивала в Баничан и тази година бе голям.

Посетителите, сред които бяха и кметът на Гоце Делчев, Владимир Москов заедно със заместникът си Богдан Боцев, имаха възможност да се запознаят с традиционните кулинарни традиции на бившата неврокопска околия   , на Банско и Разлог като и на представители от Република Северна Македония. Представени бяха и местни производители на прочутият баничански кромид, на ароматен, екологично чист пчелен мед, ръчно изработени сувенири и предмети на бита. Трогателен бе и щандът на деца-кулинари които продаваха продукцията си за благотворителна кауза.

Компетентно и прецизно жури разгледа щандовете, оцени, определи и отличи със специални грамоти и предмети, представените продукти в различните категории тематично свързани с фестивала. Прекрасни самодейни вокално-танцови формации от близо и далеч представиха в Баничан  богатството на фолклорното ни наследство и поддържаха празничното настроение до края на денят на фестивала в Баничан.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене