Електрическия модерен ужас на новото време, всява все повече страх и паника у иначе любящите родители, но и шанс децата да не бъдат в „крак“ с новото и модерно време, няма.

Тротинетките- електрическата „руска рулетка“!

За любящите родители, но и шанс децата да не бъдат в „крак“ с новото и модерно време, няма.

Съгласно Закона за движението по пътищата е-тротинетките попадат в категорията индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС) заедно с е-велосипедите, е-скутерите, е-моноциклите, е-скейтбордите, е-ховърбордите. Според данните през 2023 г. у нас с такива превозни средства са станали 185 катастрофи, от които 145 тежки. При тях са били ранени 153 участници и са загинали трима, а скокът на инцидентите през 2024 г. за съжаление расте. Само за първата половина на 2024 г.  се регистрира мащабен скок, като катастрофите са 323, от които 185 са тежки. При тях са ранени 192 участници в движението и са загинали петима души. Те станаха шестима след инцидента в Плевен. Така на годишна база скокът в броя на инцидентите е над три пъти. От МВР обаче не поддържат статистика за спецификата на катастрофите, както и за това кой е виновният.

„Тротинетките са на свободен режим и няма изискване водачите да имат шофьорска книжка. Това е сериозен риск, при положение че у нас няма задължително обучение по пътна безопасност в училищата. Така на пътя редом с коли и автобуси излизат деца и младежи, които често нямат никакви познания за Закона за движение по пътищата“, коментира, Владимир Тодоров от Асоциацията на загиналите при катастрофи.

Според него контрол за спазването на ограничението на скоростта изцяло липсва, а в случаите с непълнолетни санкциите са трудни за прилагане заради необходимостта да се вика родител, който да бъде наказан вместо детето. „Все още режимът за колела и тротинетки у нас е много либерален откъм безопасност. Вече почти няма европейска държава, в която да няма изискване за каска. У нас все още това е препоръчително и е задължително само за водачи под 18-годишна възраст“, каза още Тодоров. Той призова за въвеждане на задължителни часове в училище по пътна безопасност.

Последният случай от тези дни, е как едно 15-годишно момче с електрическа тротинетка блъсна 68-годишен мъж в Перник. Пострадалият е с фрактура на дясна ръка и нараняване в областта на таза. А друго, 16-годишно момче почина след инцидент с тротинетка само преди седмица.

В началото на лятото пък, модерният ел.уред за придвижване,  в следствие на удар от кола, взема поредна жертва. Мъжът  пада от тротинетката си и по-късно умира в болница.

Неспазването на правилата се превърна в тенденция в цялата страна. А статистиките от инциденти с ел. тротинетки непрестанно расте.

Нова мода ли въведе с появата си, иначе мразената Емили „тротинетката“, след като преди години се появи именно с такава? Трябва ли заради едната мода и детски прищявки, да залагаме на „карта“  здравето и живота на нас и нашите деца?!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене