Опасната „Баба Тонка“ за развитието на Благоевград! Готова на революции но винаги трябва да е на нейният користен интерес!

Само преди няколко месеца гръмна скандалът, че благоевградската бизнес дама Тонка Трайкова купува медии и съветници, за да строи безконтролно срещу АУБГ.

Според сигнала, собственичката на КФМ обикаляла по редакциите на местни медии и поръчвала статии, които да я изкарат жертва на кмета на Благоевград. Източници твърдят, че Трайкова и синът й Велизар привикват съветници и ги „убеждават“ да не подкрепят предложението на кмета, с което се слага ред в строителството при Американските общежития. Убеждаването върви според очевидци от 5 000 до 10 000 лева на глас. След като си осигури медиен комфорт милионерката заявила, че ще купи целия Общински съвет и Административен съд.

Нека припомним какво бе предложението на кметската администрация. С входираното предложение се иска съгласие за изработване на ПУП за имотите срещу общежитията на Американския университет в Благоевград. С плана се цели да се обособи зона за строителство и зелена алея с пешеходна зона между общежитията и бъдещите кооперации на частните собственици. По този начин се спира безконтролното застрояване и презастрояването, което се направи срещу 3 основно училище в града.

Бизнесдамата обаче твърдо е решила да строи до съществуващата алея точно до парка, който се ползва от много майки с деца и възрастни хора.

„Целта е да направим модерно градоустройство, което да гарантира, че няма да има застрояване „на парче“ и хаотичен вид на квартала, каквито сме виждали в града ни. Не искаме поредния „китайски квартал“, а това пространство да бъде регулирано по един модерен начин, така че заедно с кампуса на АУБ да се запази усещането за въздух и зеленина“, категоричен е кметът на Благоевград Байкушев. „Това е отговорност на мен като кмет и на общинската администрация и ние трябва да направим всичко възможно застрояването в това все още празно пространство в централната зона на Благоевград да е различно от последните застроени зелени площи“.

Думите му бяха предизвикани от протест на собственици на имоти заради предложението му, допускащо отчуждаване на част от терените им за общински нужди.

„Подчертавам, че не се предвижда отнемане на 25% от частните имоти, както се опасяват някои от собствениците. Напротив, голяма част от имотите, в които ще провеждаме мероприятията, са общински и смятам, че първостепенен обществен интерес е да регулираме тази територия по един удачен начин. Затова в предложението залагам аргументи имотите общинска собственост да се използват за провеждане на градоустройствени мероприятия, така че да осигурим нормална улица, с нормални тротоари и алеи, с достатъчно зеленина. Разбирам опасенията на хората, но искам да ги успокоя, че нямат никакви основания за тях“, казва кметът Байкушев.

Дали ще успее Трайкова и възможно ли е плановете й да бъдат осуетени, питат се благоевградчани.

С години се говори, че за българо-испанската фирма за колбаси в Благоевград КФМ никога не се е чувало да е обект на проверка от инспекцията по труда, дали има официално подадени жалби за условията на труд и откъде са тези огромни капитали, с които управителката от българска страна Тонка Трайкова и фамилията й купуват имот след имот в областния център в условията на тежка криза, нанесла удари върху утвърдени бизнеси в цялата страна.

Според някои, „бизнесдамата Трайкова на която местни политици закачливо и викат „баба Тонка“ заради умонието и да прави роволюции но да постига целите си с користен интерес, е ухажвана от местни политици, очаровани от богатството й, които гласуват и прегласуват упорито в общински съвет разрешение за купуването на имот край гробищния парк в Благоевград. Само за няколко месеца Трайкова и фамилията й стават собственици на хотела на Галчев в квартал Вароша преди години, купуват бившите „Зърнени храни“ в съдружие и продължават да демонстрират луксозния си начин на живот“.

„Тези имоти и луксозни автомобили, собственост на управителите и на техните деца са закупени в резултат на дългогодишните изключително ниски(мизерни) заплати, получавани от около 95 процента от служителите. Те са получавали, получават и ще продължат да получават само трохи за труда си, за да могат управителите и децата им да си живеят царски, да си купуват още луксозни автомобили, апартаменти в България и чужбина, също и апетитни парцели и имоти в Благоевград“, оплакват се и бивши служители на Трайкова и допълват: „Достатъчно показателно за това колко хубаво е да работиш в КФМ е фактът, че нито един от наследниците на управителите не работи във фирмата. Само се водят на работа там, за да имат осигуровки и стаж и да получават хиляди левове заплата, без дори да стъпват там. Пари, които би трябвало да се дават на премръзналите и изнемогващи работници вътре в предприятието“.

Дали е вярно, че работният ден е почти 10 часа, от понеделник до събота включително, какви са заплатите и какви са доходите на собствениците, които купуват имот след имот в областния център, мненията са много и разнопосочни, но благоевградчани не мълчат. Очаквайте скоро думите им пред Топ Преса.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене