Прекрасен пример за това, са набирането на средствата по осъществяване строежа на молитвеният храм в Гоце Делчев, а именно нова джамия.

Районно мюфтийство Благоевград -Пример за духовно и материално служене и развитие

Пророка (саллеллаху алейхи веселлем) е казал: „За всяка болест Аллах е дал лекарство, но някои хора могат да открият какво е лекарството, а други не могат.” А лекарството за нас хората е религията и вярата в нея. Всяка религия, учи своите последователи на доброта, молитва и вяра.

А молитвата, молитвата е въздух за душата. Без молитва няма религиозен живот; без молитва душата умира. За мюсюлманите молитвата е набор от ритуални движения и думи, изпълнявани в определено време, пет пъти на ден. Бог казва в Корана: „Предписана е молитва за вярващите да се извършват в определени часове“ (Коран 4: 103). Мюсюлманите се молят рано сутрин преди изгрев, на обяд, следобед, залез и нощ. Молитвата е акт на поклонение, при който мюсюлманин потвърждава вярата си в Един Бог и показва своята благодарност. Това е пряка връзка между Бог и вярващия и е задължение. Дуа, от друга страна, е начин за мюсюлманите да усетят тази връзка с Бог по всяко време и място. Мюсюлманите често призовават Бога през целия ден и нощ. Те вдигат ръце в молба и молят за Неговата помощ, милост и прошка. Дуята включва похвала, благодарност, надежда и молба Бог да помогне на нуждаещите се и да удовлетвори молбите им. Основната мюсюлманска молитва за здраве е намаз.

Пример за духовно и материално служене и развитие е, Районно мюфтийство Благоевград. Доказали неведнъж, че с вяра и добронамерени действия, се постига много.Начело с  Осман Кутрев, който е български ислямски духовник, районен мюфтия на Благоевградското мюфтийство от 2021 година.

Доказал не веднъж, с действията и вярата си, че може да  постига много.

Прекрасен пример за това, са набирането на средствата по осъществяване строежа на молитвеният храм в Гоце Делчев, а именно нова джамия.

Ученици от Коран курса в Гоце Делчев събират 83 хил. лв. за строежа джамията. Средствата са набрани след организиране на благотворителен базар и тържество с тяхното участие. Районно мюфтийство – Благоевград не веднъж осигурява обяд и вечеря за пациентите и персонала в болницата в Гоце Делчев.  Редица други са инициативите и даренията на Районно мюфтийство – Благоевград, начело с Осман Кутрев  които правят не веднъж . Подпомагане на деца в тяхното религиозно израстване  и учение са малка част от дейността.

Религия и вяра, две понятия, които са аналогични едно на друго.

Целта на вярата е да обединява хората, независимо от тяхната вяра и етнос.

А ние хората често забравяме една по-висша действителност – духовната.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене