Ексклузивно! Аня Пенчева брои трупове из Пирин….

Убиват най-старите дървета на 1300 години Актрисата пусна стори с повалени трупи на 1300 г. в Байкушева гора „Това е останало от Байкушевата мура“ е написала над сторито си Аня Пенчева, видя екип на Топ Преса.

Видеото показва сечта на една от най-емблематичните гори, разположена на 1930 метра надморска височина в Пирин, и носи заряда на тъгата, безпомощността и гнева на актрисата към смъртта на вековните дървета.

Байкушевата гора се намира в близост до хижа „Бъндерица“ по пътя от Банско за хижа „Вихрен“. Възрастта на дърветата от вида черна мура се оценява на повече от 1300 години. Байкушевата мура е най-старата иглолистна гора в България с едни от най-старите дървета в света.

Актрисата обожава планините и се отдава на заслужени разходки в горите на България. Компания й прави съпругът й – бизнесменът Ивайло Караньотов. Двамата често вземат със себе си и внуците си. Едно от любимите им места е Байкушевата гора.Преди година там имаше опасност от пречупване и свличане на дървената стълба за достъп до гората. Десетки сигнали от разтревожени туристи бяха подадени до компетентните звена в БАН и Лесотехническия университет с настояване компрометираната част на дървената стълба, осигуряваща достъп на хората до мурата, да бъде реновирана. Днес съоръжението е закрепено, но едни от най-старите дървета на света, които са на възрастта на държавата ни, са изсечени, а труповете им лежат разхвърляни по поляните.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене