След протест на жителите на 3 села и ОбС – Перник готви декларация срещу златодобива в „Златуша”

Кметът на Перник Станислав Владимиров е внесъл в Общинския съвет докладна записка с предложение съветниците да гласуват декларация за принципно несъгласие и отказ да разрешава и одобрява каквито и да било проекти и процедури за добив на злато от проектната концесионна площ „Златуша“. Тя е разположена на територията на Столична община, област София и общините Драгоман, Сливница, Божурище, Брезник и Перник.

Предложението на кмета е в резултат на постъпила в общината подписка от жителите на селата Радуй, Расник и Вискяр против проучвателните дейности и добива на метални полезни изкопаеми в площ „Златуша“. Мотивите за това са вредите, които би могъл да нанесе този проект. Това са екологични проблеми, здравни рискове и ограничаване на водните ресурси. При процеса на златодобив се използват химикали като цианиди и тежки метали, които замърсяват земята и водите. Замърсяването остава с десетилетия и може да доведе до здравословни проблеми на местното население.

Всичко това е в противоречие и с Плана за интегрирано развитие на община Перник, в който един от заложените приоритети е оползотворяване на туристическия потенциал на местните природогеографски ресурси. Подобни декларации вече приеха и голяма част от останалите общини, засегнати от концесионния договор за „Златуша“.

Декларацията ще бъде обсъдена и гласувана на заседанието на Общинския съвет в четвъртък, 29 август.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене