Строят 18-метрова камбанария до църквата в Белица, владиката прави първа копка след седмица

Нова 18-метрова камбанария ще бъде построена до църквата „Свети Георги Победоносец“ в град Белица. Първата копка за нейното изграждане ще направи на 3 септември Неврокопският митрополит Серафим, който ще отслужи и водосвет за успеха на богоугодното дело. Камбанарията ще се построи до северния вход на храма, в нея се предвижда монтирането на три големи камбани. За строежа ще са необходими около 300 000 лева, засега е събрана само част от тази сума, което обаче позволява да започнат строителните дейности.

„Ще разчитаме основно на дарения, ще ни помогне и Дирекцията по вероизповеданията, ще се осигурят пари от приходите на църквата и от Неврокопска епархия. Вярвам, че всички заедно ще успеем, винаги се намират добри хора, които да помогнат за такива инициативи. Не само ще построим камбанарията, но ще ремонтираме тоалетната, ще облагородим целия район край нея“, каза днес отец Николай Попов, който служи във вековната църква.

Скоро бе направен основен ремонт на храма и се извършиха реставрационни дейности. Те също бяха извършени с дарения от стотици християни, в каузата се включиха и мюсюлмани, финансово помогнаха Община Белица и Неврокопска епархия. За ремонтите и почистването с доброволен труд се включиха десетки млади хора от цялата община.

Църквата „Свети Георги Победоносец“ е строена в периода от 1833 до 1835 година, по това време са вдигнати и храмовете в град Банско и в разложкото село Баня.

Издигната е в центъра на Белица, като строежът се ръководи от основаното за целта църковно настоятелство. Инициатор на това е поп Илия Попов. Храмът е опожарен през 1903 година по време на разгрома на Илинденско-Преображенското въстание. През 1908 година божият дом е възстановен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене