Какво се случва! Силни валежи от дъжд започват в пустинята Сахара

Уникален валеж е на път да се изсипе над пустинята Сахара, известна още като най-сухото място на Земята. Количеството на валежите може да не изглежда голямо според нормалните стандарти, но голяма част от Сахара ще получи доста над 500% от нормалните месечни валежи през август и септември.

Не се случва много често в пустинята Сахара да има такива валежи. Те са много редки, средно по-малко от веднъж на десетилетие, но обикновено са знак, че може би нещо се променя в метеорологичната система на Земята, което показва необичайно състояние на атмосферата.

НАЙ-СУХОТО МЯСТО НА ЗЕМЯТА

Сахара се нарича най-сухото място на Земята, защото получава малко или никакви годишни валежи. Това е най-голямата и гореща пустиня в света, простираща се от Атлантическия океан на запад до Червено море на изток. Покрива над 9,2 милиона квадратни километра.

Този регион е горещ и сух, защото е под субтропичния хребет, постоянна система с високо налягане. Този хребет кара въздуха да се спуска, което прави атмосферата суха и стабилна и предотвратява образуването на облаци и валежи.

Но Сахара не винаги е била гореща пустош. Само преди няколко хиляди години (6000-11000) това е бил зелен регион с езера, реки и буйна растителност. Но промените в орбитата на Земята предизвикаха промени в моделите на времето в света. Това внезапно превърна зеления регион в едни от най-сухите земи на Земята.

Но, как е изглеждала Северна Африка според учените преди няколко хиляди години? Това била зелена зона, изпълнена с живот, но промените във времето я превърнали в сух, горещ район, който познаваме днес.

 

ВРЕМЕТО И ВАЛЕЖИТЕ

Изображението по-долу показва средните месечни валежи за август през последните 53 години. Можете да видите, че регионът на Сахара е предимно без валежи, само с някои ниски количества в по-южните райони. Но забележете много силния пояс от валежи през Екватора.

 

Този тропически пояс от валежи се нарича Междутропическа конвергентна зона (ITCZ). Това е основно група от облаци, дъждове, бури и валежи, които се разпространяват около целия екватор. Тази характеристика съществува, защото пасатите от двете полукълба се срещат, създавайки възходящо движение, облаци и дъжд. Тропическите ветрове от двете полукълба се срещат близо до екватора, създавайки възходящо движение в атмосферата, произвеждайки облаци, бури и валежи.

ITCZ е много важен, защото влияе върху времето и климата в тропическите страни. Той също така играе роля в глобалната метеорологична система и може също да повлияе на образуването на тропически бури. Валежите в Сахара също зависят от промените и смените на ITCZ. От юни ITCZ ​​се измества много повече на север от обикновено. Това може драстично да промени метеорологичните модели в региона и също да повлияе на сезона на ураганите в Атлантическия океан.

Тъй като цялата ITCZ ​​се е изместила на север, силните гръмотевични бури се придвижват към Атлантическия океан на по-висока географска ширина над по-студени води. Това означава, че можем да накараме по-малко тропически системи да се захранват, докато се преместват от Африка на лошо място, за да се организират и активизират.

Това е само едно от косвените въздействия, които позицията на ITCZ ​​в Африка може да има върху времето в Северна Америка, особено по време на сезона на ураганите в Съединените щати.

Но по-непосредственият ефект от това изместване на север е, че то носи редки валежи дълбоко в пустинята Сахара.

ДЪЖД В ПУСТИНЯТА?

Над половината от пустинята Сахара получава по-малко от 25 mm валежи годишно. Понякога повече валежи се откриват по южните части, тъй като ITCZ ​​се измества нагоре и надолу. Но обилните валежи в по-голямата част от пустинята не са нещо, което виждаме всяка година или може би дори всяко десетилетие. Количествата може да не изглеждат високи, но ако вземем предвид общото годишно количество, много региони имат няколко години дъжд за няколко дни.


Разглеждането на аномалии също ни дава много ясна картина. Аномалия е отклонение от нормалното. Прогнозата за ансамбълна аномалия на валежите показва, че голяма част от пустинята Сахара ще претърпи широко разпространена аномалия на валежите през следващите две седмици и вероятно след това.

Разглеждайки общите валежи от ансамбъла на ECMWF, можем да видим, че действителните общи количества може би не са супер високи. Отново ни показва, че много региони се очаква да получат няколко години дъжд за период от две седмици.

Разширената аномалия на валежите от ECMWF за началото на септември също показва голяма част от пустинята Сахара под значителни аномалии на валежите. Очаква се голяма част от пустинята да претърпи валежи дори през следващия месец.

Но колко редки са тези събития в действителност?

РЯДКО МЕТЕОРОЛОГИЧНО СЪБИТИЕ

Тъй като прогнозата за валежите също показва силни аномалии през септември, решихме да разгледаме данните за септември за същия период и област. Само едно силно събитие се случи през 1994 г. Все още нямаме данни за 2024 г., за да разберем пълния контекст, но въз основа на прогнозата, това ще бъде най-малко втората най-влажна година през последните десетилетия.

Поглеждайки по-отблизо аномалията на валежите от 1994 г., можем да кажем, че общите аномалии не са толкова широко разпространени, както можем да видим в някои текущи прогнози за септември. Това може да означава, че настоящото събитие може да бъде поставено много високо в историческите книги, ако не и сред най-влажните години. Такива силни и редки метеорологични аномалии могат да показват голяма нестабилност на глобалната метеорологична система.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене