Домовете за стари хора в Пиринско гонят европейски стандарти

Три са общинските социални заведения за възрастни хора в Благоевградска област. Най-големият е в областния център и е с капацитет 87 места, този в община Разлог е за 30 души, а в Гоце Делчев е с капацитет 24.

В Благоевград има между 20 и 30 свободни места, не се чака дълго време за настаняване на нови потребители, ако отговарят на условията. 70% от пенсията отива за издръжката им в тези три центъра. От дирекция „Социално подпомагане“ са категорични, че условията за потребителите на услугата са добри и в трите Домове за стари хора.

Сградите са санирани, обновени, а в тях е осигурен комфорт и удобство за пенсионерите. Денонощно на разположение на обитателите им са медицински персонал, рехабилитатор, социални работници. Спазват се всички изисквания за добра социална услуга. Проверки на Агенцията за качеството на социалните услуги не са открили нарушения на нормите в трите социални заведения.

Нова сграда възнамерява да построи Община Благоевград в двора на Дома за стари хора „Света Петка“ в квартал „Струмско“. Тя ще е на два етажа, със застроена площ около 420 кв.м и в нея ще бъдат настанени 25 потребители на съществуващата социална услуга. Пред сградата, чието проектиране се прави в момента, ще има обособени 2 къта за отдих на възрастните. Място има достатъчно, понеже целият парцел е 7730 кв.м.

Строежът, който ще се финансира по европейски програми, се налага заради променените изисквания към квадратурата, с която трябва да разполага всеки един човек в такъв социален център. Всички ще бъдат настанени в стаи по двама души. Капацитетът на старческия дом остава 87 места, няма да се налага и увеличаване на обслужващия персонал.

В Пиринско има и частен Дом за възрастни хора и хоспис „Заедно“, който се намира в град Симитли и от години развива там своята дейност. Засега няма данни за груби нарушения на правилата и пропуски в обслужването на възрастните хора. За настаняване на човек в самостоятелна стая цената на месец е 1000 лева, в стая за двама това струва 880 лева, а в стая за трима – 780 лева месечно.

Има възможност и за постоянно, и за временно настаняване. За хосписа – полагане на медицински грижи, сумата е от 780 лева до 880 лева на месец, като разликата зависи от вида и интензитета на здравните грижи, които се полагат за настанения в частния Дом „заедно“ човек. /Пиринско днес

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене