Приключи последната образователната мобилност по акредитиран проект на Земеделската професионална гимназия в Германия

От 30.06.2024 до 13.07.2024 г. се осъществи последната образователна мобилност по проекта № 2023-1-BG01-KA121-VET-000120424, по Програма Еразъм +, Ключова дейност 1 – „Образователна мобилност за граждани”. Бенефициент е Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев“, гр. Сандански, а организацията домакин е F+U SACHSEN gGmbH, Германия. В мобилността взеха участие 15 ученици от специалност Електронна търговия  и 2 преподаватели –  Даниела Коюмджиева- учител икономика и Мариана Михайлова- учител по немски език.

През първата седмица след проведен инструктаж, учениците се обучаваха със симулационна игра,  която представляваше управлението на виртуална фирма за производство на принтери TOPSLIM. Играта беше структурирана спрямо прогнози за пазара за даден период. Учениците бяха разделени на четири екипа и всеки екип правеше проучвания как да продава най-много и съответно как да намали разходите до минимум, за да може да има най-голяма печалба. Всеки екип си избра име и девиз: екип „CopyCo“ с мото „Където качеството среща иновацията“, “Sosip” с мото: “Качество във всеки отпечатък”, екип “Print technology” с мото: “От идеята до отпечатъка – ние сме с Вас!” и екип “YSDI” с мото: “Отпечатайте идеите си, свържете света”. Всяка фирма залагаше на различни стратегии – едни на високо качество, други на ниска цена, трети на маркетингови трикове. От тази симулационна игра участниците получиха много важни знания, а именно, че всеки ход трябва да е премислен, че той има последствие върху други елементи, че управлението на една фирма е съвкупност от много фактори, които трябва да се анализират внимателно: персонал, машини, материали, производство, продажби, екологични индекси, инвестиции и т.н. Учениците се потопиха в света на предприемачеството и се сблъскаха с много предизвикателства, което ги мотивира да продължават да изпъкват с иновации. Играта завърши с презентиране на всеки екип и тяхната оценка от г-жа Роми Вагнер. Въпреки напрежението, беше удовлетворяващо да видят плодовете на техния труд.

Втората седмица беше изпълнена с разнообразни семинари на различни теми. Посетихме държавния архив на област Саксония, проведен бе и семинар за деловата кореспонденция според германските стандарти.

Посетихме офис на Deutsche Bundesbank, където участвахме в семинар за разпознаване на фалшиви банкноти. Беше много интересно да научим за различните методи, които банката използва за защита срещу фалшификации.

Запомнящо бе посещението ни в стъклената фабрика на Фолксваген в Дрезден. Екскурзовод ни показа модерното производствено съоръжение, насладихме се и на красивия шоурум с най-новите коли на марката. Имахме възможност да се запознаем и с красивия град Дрезден, с неговата история, култура и архитектура.

Учениците с интерес работиха в workshop с опознавателни игри, насочени към разбирането на себе си, другите и различните култури. Тези дейности спомогнаха за засилване на екипния дух и за по-доброто разбирателство между участниците.

Учениците участваха в семинар за изчисляване на работните заплати в Германия, както и за писане на трудова препоръка.

Практиката завърши с връчване на сертификатите за успешно завършената мобилност “Europass mobility” и отпразнувахме с боулинг. Беше вълнуващ и забавен завършек на нашето приключение.

Освен ежедневната си ангажираност през работните дни учениците участваха  и в културни мероприятия, които бяха организирани със съдействието   на организацията домакин и сътрудничеството и с други организации. През уикенда на първата седмица групата беше на екскурзия до град Лайпциг.

Качествата, които учениците придобиха по време на образователната мобилност:

  1. Културно обогатяване: Чрез образователната мобилност ние се запознахме с нови култури, традиции и начин на мислене. Това разширява нашия светоглед и развива културната ни компетентност.
  2. Езиково развитие: Престоят в чужда страна често изисква усвояване на нов език или усъвършенстване на вече познати езици. Това подобрява комуникационните ни умения и увеличава възможностите за професионална реализация.
  3. Академично и професионално развитие: Участието в образователни програми в чужбина предоставя достъп до нови учебни методи, технологии и изследователски подходи. Това допринася за академичния напредък и професионалната подготовка на участниците.
  4. Международни връзки и мрежи: Образователната мобилност създава възможности за изграждане на професионални и академични контакти на международно ниво. Тези връзки могат да доведат до съвместни изследователски проекти, обмен на знания и идеи.

Уроци от образователната мобилност:

  1. Гъвкавост и адаптивност: Чрез образователната мобилност развихме умения за гъвкавост и адаптивност, които са ценни в днешния глобализиран свят. Научихме се да се справяме с нови и непознати ситуации, което повиши нашата професионална и личностна устойчивост.
  2. Критично мислене и иновации: Срещата с различни образователни системи и методологии насърчава критичното мислене и иновациите. По този начин придобиваме нови подходи и идеи, които можем да приложат в нашата професионална практика.
  3. Междукултурна комуникация: Образователната мобилност подобрява уменията за междукултурна комуникация, които са от съществено значение в глобалната икономика. Това включва разбирането и уважението към културните различия, както и способността работим ефективно в международни екипи.

По време на мобилността беше осъществяван мониторинг както от българска така и от немска страна, което даде възможност при приключване на мобилността  да се направи оценка и да се сертифицира проведената производствена практика.

 

Заключение:

Образователната мобилност предоставя множество възможности за личностно и професионално развитие. Въпреки предизвикателствата, ползите от нея са значителни и дълготрайни. Уроците, които учениците научиха от образователната мобилност, ще им помогнат да се развият като глобални граждани и да допринесат за по-доброто разбирателство и сътрудничество между нациите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене