Интерактивен урок по литература в I ОУ ,,Св. Св. Кирил и Методий“ в град Гоце Делчев

_MG_3225

В навечерието на светлия християнски празник Коледа преподавателят по български език и литература Христина Попаркова и учениците от V в клас изнесоха открит урок на тема ,,Коледа – празник на надеждата“. На урока присъстваха директорът на училището – г-жа Янева, помощник-директорът по УД – г-жа Цветкова, членовете на МО по БЕЛ и история и цивилизация, възпитатели, начални учители, родители.

Учениците направиха съпричастни гостите на Бъднивечерския обичай със специфичната трапеза с постни ястия, разчупването на обредния хляб Боговица, бъдника в огнището. Не по-малко атрактивни бяха и коледарите, които отправиха красиви пожелания за здраве, късмет и берекет. Учениците Иван Андонов и Георги Божиков представиха презентация, която допълни знанията на петокласниците с информация за историята на празника, специфичните обредни практики и различни вярвания. Откроени бяха езическите и християнските елементи в празника. Талантливите млади художници Йоанна Канелова, Кирил Пашалиев, Елза Маджирова, Йоана Петкова и Марио Метушев бяха нарисували сцени от празника, които г-жа Попаркова използва, за да се направи обобщение на темата ,,Коледа – празник на надеждата“.

В края на часа преподавателят обясни на учениците, че спазването на традициите е много важно, защото те са един своеобразен мост между поколенията, който трябва да се поддържа, за да се съхраним като народ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене