Няма заподозрян, нито арестуван: Една година от убийството на Алексей Петров

На 16 август се навършва една година от убийството на бизнесмена Алексей Петров. Той беше убит на 16 август 2023 г. в столичния квартал „Драгалевци“, докато се е разхождал заедно с треньорката си.

Към днешна дата няма нито заподозрян, нито арестуван за убийството му.

ОЩЕ: България се сети да иска арест на трима украинци заради Алексей Петров. Защо чак сега?

Как стана убийството?

Убиецът се криел в планината и чакал Петров да се появи. Вероятно преди това го е проучвал с месеци, тъй като посещенията на бившата барета на Витоша били чести. Ходел с приятелката си, която е негова треньорка по тенис, която му помагала с раздвижването след травми от предишни атентати срещу него. През 1999 г. той беше прострелян в крака.

Убиецът стрелял от няколко метра. Първият попаднал в главата на Петров. След това последвал изстрелът в тялото на бившата барета, сочат данните от разследването.

Убиецът се оттегля на колело. Той все още е неизвестен.

Приятелката му – Мирослава Михайлова бе ранена, но се възстанови след болнично лечение. По неофициална информация тя напуска страната месец след покушението, и оттогава живее в чужбина.

ОЩЕ: Докъде стигна разследването на убийството на Алексей Петров? Говори Калин Стоянов (ВИДЕО)

Срещу бизнесмена в миналото имаше два опита за атентат – един през 2002 г. и един през 2015 г.

Кой е Алексей Петров?

Алексей Петров e бизнесмен, политик и преподавател, експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм, бе изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива. Роден на 23 април 1962 г. в Бабинци, Тетевенско, Петров завършва милиционерското средно училище в Пазарджик през 1981 г. Работи 8 г. в силите за сигурност и в силите за антитероризъм до началото на 1990 г. На 15 август 2002 г. е извършен неуспешен атентат срещу него.

През 2009 г. Петров е обявен от тогавашния вътрешен министър Румен Петков за дългогодишен секретен сътрудник на контраразузнаването, после и на ДАНС.

На 10 февруари 2010 г. е задържан и обвинен за лидер на престъпната група „Октопод“, занимавала се с рекет и изнудване. През октомври същата година е пуснат под домашен арест, а обвиненията са намалени до рекет и изнудване срещу 2 лица от 1998 и 2000 г. По-късно „Октопод“ беше разделено на две, а за Алексей Петров нямаше някакви последствия от продължилата години наред съдебна сага – нещо повече, след смъртта му стана ясно, че той е завел иск срещу прокуратурата заради „Октопод“: Приживе Алексей Петров съди прокуратурата за милиони. Преподава в УНСС от края на 1990-те години. Защитава докторска дисертация по проблемите на фирмената сигурност в Специализирания научен съвет на Академията на МВР.

Алексей Петров е бил щатен служител в Държавна сигурност, управление VI, направление „Т“.

На 7 юли 2011 г. е издигната кандидатурата му за президент от група граждански сдружения и от Инициативен комитет „Единение и екипност“.

Виолета Иванова
actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене