Внимавайте! Нова измама в социалните мрежи, измамените не подават сигнали

Това е една много интересна измама, защото тази обява циркулира в различните социални мрежи. Идеята е някой, ако реши да си поръча някакъв документ – дали шофьорска книжка или диплома, защото в самата обява се претендира във въпросната обява, че става въпрос за абсолютно легални документи, а това не е така.

Това каза Светлин Лазаров – началник на отдел „Дигитални анализи и киберразузнаване“ към дирекция „Киберпрестъпност“ на ГДБОП-МВР.

Следва комуникация с потенциалния поръчител, който трябва да даде снимка, а след това и да заплати за „услугата“. След като това се случи жертвата не получава никакъв документ, а така самият той няма как да подаде оплакване в полицията.

Светлин Лазаров коментира още, че няма как да има посредници за издаване на документи за самоличност. Сумата за тази „услуга“ е различна.

По думите на Лазаров, до момента няма подадени сигнали от измамени потребители, защото и те самите знаят, че поръчката на фалшив документ също е незаконно.

„Няма конкретен профил или търсене на специфични хора. Просто ако някой забележи тази обява и случайно реши да си поръча такъв документ“, добави още той в ефира на БНТ.

До момента няма задържани за измамната схема, работи се по няколко версии.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене