Проект на олигарх в Хаджидимовско пред провал заради еконарушения!

Основателят на първия мобилен оператор „Мобилтел“, създател на групировката „Трон“, съсобственик на фалиралата „Капиталбанк” и участник в сдружението на едрия бизнес Г-13 заедно с убития шеф на „Мултигруп“ Илия Павлов – Красимир Стойчев, който ще покрива с фотоволтаици 1584 дка общински пасища в Хаджидимово, се сблъска със сериозен проблем – над 220 дка от площите попадат в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие.

Става въпрос за две ливади от  185 306 кв.м и 38 129 кв.м в местността Истиково на с. Петрелик, община Хаджидимово, които са в защитена зона „Долна Места”, за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. На практика Стойчев е закъснял само с половин година, защото зона „Долна Места“ е обявена със Заповед № РД-86/26.01.2024 г. на министъра на околната среда и водите. Това установи РИОСВ – Благоевград, след като бизнесменът вкара в екоинспекцията проекта за промяна на предназначението на имотите от земеделски за неземеделски нужди. Същият проект е допуснат с Решение №69 на Общински съвет – Хаджидимово от март 2024 г.

Заради защитена зона „Долна Места“ РИОСВ спря процедурата до представяне проекта за ПУП-ПП с подробно описание от страна на инвеститора на елементи на техническа инфраструктура или данни, изясняващи местоположението им, тъй като към настоящия момент не е възможно да се установи точното им местоположение в екологична мрежа „НАТУРА 2000“. Освен местоположението на бъдещите панели за производство на електричество от слънцето, РИОСВ е изискала и описание на пътища за достъп, включително и временни пътища, с цел реализация и експлоатация на обекта, координатни точки на трасето на линейните обекти, придружени от информация за използваната координатна система. Останалите ливади в местностите Келя и Турченето на гр. Хаджидимово и Св. Димитър и Петрел на с. Садово ще бъдат подложени на процедура по оценка за съвместимостта на инвестиционното намерение със защитените зони, защото се предполага, че те ще окажат значително въздействие върху околната среда.Заради защитена зона „Долна Места“ РИОСВ спря процедурата до представяне проекта за ПУП-ПП с подробно описание от страна на инвеститора на елементи на техническа инфраструктура или данни, изясняващи местоположението им, тъй като към настоящия момент не е възможно да се установи точното им местоположение в екологична мрежа „НАТУРА 2000“. Освен местоположението на бъдещите панели за производство на електричество от слънцето, РИОСВ е изискала и описание на пътища за достъп, включително и временни пътища, с цел реализация и експлоатация на обекта, координатни точки на трасето на линейните обекти, придружени от информация за използваната координатна система. Останалите ливади в местностите Келя и Турченето на гр. Хаджидимово и Св. Димитър и Петрел на с. Садово ще бъдат подложени на процедура по оценка за съвместимостта на инвестиционното намерение със защитените зони, защото се предполага, че те ще окажат значително въздействие върху околната среда.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене