КАКВО СЕ СЛУЧВА? Европрокуратурата нахлу в „Булгартрансгаз“!

Извършва се акция на Европрокуратурата в София. По информация на NOVA тази сутрин представители на българското бюро са влезли в „Булгартрансгаз“. Полицията е обезпечила района.

Прокурорите на европейският главен прокурор Лаура Кьовеши у нас работят с българските служби. От офиса на Европрокуратурата не бяха открити до този момент за коментар.

По неофициална информация вероятно става дума за разследване, свързано с турската газова компания „Боташ”. Засега няма коментар и от „Булгартрансгаз”.

Депутатите задължиха енергийния министър да предоговори споразумението с „Боташ”.

Тази седмица предстоят преговори с компанията „Боташ“ в опит да бъде преразгледан договорът с турския газов оператор. Той беше сключен в началото на 2023 година от служебния кабинет на Гълъб Донев за срок от 13 години. Документът дава възможност на България да използва капацитета за разтоварване на втечнен газ на терминали в Турция и внос на газ чрез „Боташ“.

Страната ни обаче не внася газ по този договор, но плаща всеки ден. Миналата седмица депутатите поискаха от енергийния министър да предоговори условията за доставка на газ чрез държавната турска компания.

Представители на турската компания ще са в България на 15 август, за да преговорят с „Булгаргаз“, но в същото време от „Боташ“ са изпратили отговор на българското искане за предоговаряне, в което казват, че не се склонни на такова.

Страната ни плаща половин милион долара на ден по този договор, а сумата, която трябва да платим за целия 13-годишен период е 4 милиарда и сто милиона лева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене