Цветанка Андреева: Докато светът гори, България губи фокус

Служебното правителство е натоварено с голяма власт в период на криза, обясни политологът

В момент, когато светът е обхванат от сериозни конфликти, България рискува да стане уязвима, ако не успее да формира редовно правителство. Това заяви политологът Цветанка Андреева в ефира на bTV. Според нея, докато международната общност следи отблизо развитието на военните действия в Украйна, българските политици продължават да се занимават с вътрешнополитически спорове за поста на министър на вътрешните работи.

Андреева подчерта, че вниманието на демократичния свят е насочено към настъплението на украинските сили в руска територия, докато в България липсва ясна позиция на премиера по отношение на войната. Тя риторично попита къде се намират българските лидери в този глобален контекст.

Политологът изрази надежда, че страната ще запази последователност в политиките за сигурност и отбрана, като подчерта, че големият фокус на внимание трябва да бъде върху геополитическите процеси. Според нея, това, което се случва в Русия и Украйна, остава извън обсега на българските политици, които са затънали в „дребнотемия“.

Във връзка с назначението на новия служебен премиер, зам.-председателя на Сметната палата Горица Кожарева, посочена от президента Румен Радев, Андреева коментира, че кризата е превърнала служебното правителство в ключова институция. Тя отбеляза, че невъзможността за съставяне на редовно правителство е довела до концентрация на значителна власт в ръцете на служебния кабинет.

Затова гледаме на това правителство като на възлово, но с отминаването на кризата, служебната власт трябва да се ограничи до по-формални функции“, добави Андреева.

Тя също така посочи, че отказът на Главчев да заеме отново поста на служебен премиер е свързан с търсенето на политическо успокоение и създаване на условия за провеждане на избори и последващи разговори. Според нея, напрежението, породено от тайни договорки, свидетелства за наличието на определени кръгове, които целят разместване на политическите пластове.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене