ЕКСКЛУЗИВНО! Владимир Москов: Егото на някои политици пречи на държавата, време е да направят крачка назад

Тези чести парламентарни избори са чиста загуба на време и ценен ресурс на държавата. Такова губене на време аз не помня. Да имаш готов ресурс, да имаш демокрация, Европейски съюз, а ние да се занимаваме с егото на някои политици, това е просто срам за държавата. Това заяви кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов. Според него се губи времето и на хората, и на държавата, вместо да се концентрират политиците в решаването на реални проблеми.

„Виждате – война в определени точки на света, липса на вода и пожари у нас, аномалии в природата, а някои чакат топлите и студени местенца – лятно време е прохладно, зимата е топло в парламента. И няма никакъв резултат от цялата тази работа. Всички партии имат вина за това положение, цялата политическа класа. Има хора, които трябва да отстъпят назад от политическата система, защото пречат на държавата“, каза още кметът Москов.

Той изтъкна, че всеки, който отива в парламента, не трябва да забравя следните неща – да се огледа откъде е тръгнал, да знае с какви отговорности е натоварен. А сега хората не гласуват, защото го правиха толкова много пъти, а си е все едно и също, няма резултати. Да се надяваме, че ще има разум в политическата класа, за да вървим напред, не губи надежда градоначалникът.

Владимир Москов подчерта, че Община Гоце Делчев има 12 проекта, които очаква за финансиране по националната инвестиционна програма. Проектните предложения са направени на два етапа – съответно седем и пет. В момента вървят процедурите за една част от проектите. За други пък се подготвя необходимата документация, за да се кандидатства за откриване на процедура по финансиране. Два от проектите вече се изпълняват. Единият е за ремонт на улици в град Гоце Делчев, а вторият е за изграждане на резервоар в село Буково, за да се реши проблемът с водата там. Подготвят се проекти за улици в Мосомище, за село Борово са готови, за Брезница, Корница и Лъжница също предстои стартиране на процедурата. Има подписан договор за ремонти и в село Господинци.

„Програмата е много добра, за първи път, откакто съм в местната власт, има сигурност и малко като чудо беше цялата тази програма за нас, кметовете. Общината ни има право на 30 милиона лева, до края на 2026 година трябва да усвоим тези средства. Ако всичко върви по план, ние още до началото на 2026 година ще реализираме всички проекти. Създали сме специален екип в Общината, за да можем да направим прецизно процедурите и да стигнем до сключване на договори“, уточни Москов.

Засега една от процедурите – тази за пътя Баничан – Брезница, се обжалва, но най-вероятно през август това ще приключи и през есента ще стартира ремонтът на шосето между двете населени места. При направени икономии от изпълнението на тези 12 проекта може да се осигури ресурс за осъществяването на още пет резервни проекта.

Градоначалникът коментира и проблемите във водния сектор в отделните общини. Той смята, че създаването на ВиК асоциацията е много хубава идея, но за съжаление се компрометирала във времето. Намерението било да се вкарат едни големи пари, за да се решат водните проблеми на общините – водоснабдяване, подмяна на водопроводната мрежа, пречиствателни станции.

„За съжаление още от началото не успяха всички общини да влязат в тази асоциация. Особено там, където имаше общински дружества. Там проблемът беше най-вече заради цената на водата. Тогава държавата не прояви достатъчно диалогичност и убедителност, за да можем всички да сме единни в асоциацията и да привлечем европейски средства. И всичко това се компрометира в момента, в който ние участваме във ВиК асоциацията, а пък парите се разпределяха на политически принцип. Ние не получихме една стотинка за разлика от други общини, въпреки че не са част от асоциацията“, сподели кметът.

Той е категоричен, че като цяло е сбъркана системата и е по-добре, а и времето показва, че стопанисването и управлението на тези ВиК дружества трябва да се дадат на общините, особено вътрешната водопроводна мрежа.  А довеждащите водопроводи да си останат на държавата, защото осигуряването на вода трябва да бъде национален приоритет. Но е нужно да се знае кой отговаря за вътрешната водопроводна мрежа, за канализационната мрежа. Парите, които се събират, да знаят гражданите къде се харчат – дават два лева и тези два лева отиват за нещо конкретно.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене