Слаб интерес! За две седмици само петима подадоха документи за училищни директори в Пиринско

Слаб е интересът към конкурсите за училищни директори в Пиринско. За повече от две седмици документи подадоха  само петима кандидати.

Както е известно, на 18 юли със заповед на началника на  РУО Ивайло Златанов бяха обявени конкурси за ръководните постове в 18 образователни институции, а именно Националната хуманитарна гимназия в Благоевград, Неврокопската професионална гимназия в Гоце Делчев, началните училища в Осина и Жижево, основните училища в Марикостиново, Копривлен, Ваклиново, Годешово, Горно Драглище, Бабяк, Баничан, СУ – Кочан, Абланица, Кресна, Професионалната техническа гимназия – Сандански, Гимназията по туризъм – Банско и петричките СУ „Никола Вапцаров“ и ПГИТ /Професионалната гимназия по икономика и туризъм/. От 18 юли тече едномесечният срок за подаване на документи, като до вчера следобед това бяха направили петима души.

Припомняме, че през месец август 2022 г. в цялата страна бяха обявени конкурси за 450 директори, чиито ръководители отговаряха на условията за пенсиониране или бяха временно изпълняващи длъжността.

Тогава за област бяха обявени 22 конкурса и се оказа, че за общо 7 образователни институции като СУ – Кресна, училищата в Борово, Годешово, Ваклиново, Склаве, Горно Драглище… нямаше нито един подал документи. Впоследствие заради жалба и съдебно дело конкурсите в цялата страна бяха стопирани и в началото на тази година продцедурата стартира по нови правила и изисквания. В Пиринско по новите правила се проведоха 8 конкурса, като кандидати бяха 14, а впоследствие един не се яви на писмения изпит. Равносметката е, че четирима от тогавашните временно изпълняващи длъжността станаха титуляри на постовете. С нови директори са училищата в Борово, Склаве, Плетена и Лесотехническата гимназия в Банско.

Образователни специалисти коментираха, че една от причините за отлива на желаещи да станат директори  са вменяваните все по-големи отговорности, административната тежест и не на последно място „комуникацията“ с родители…  Фактор е и самата мотивация, още повече че стартовата заплата за длъжността старши учител е 1911 лв., а минималното основно трудово възнаграждение за директор е  2257 лв. Така например в неофициален разговор директор на училище сподели, че взема с около 250-300 лв. повече от учителите, но всички отговорности, в това число план- приемът, ежедневните ситуации с ученици, посещаемостта, недотам приятните, а и на моменти тежки разговори с родители и изобщо всички предизвикателства са „на неговата глава“. Съществен акцент, според мнозина, са и новите правила, при които се провеждат конкурсите.

Някои от казусите, разработени от МОН и паднали се на първите по рода си конкурси по новите правила, са повече от любопитни. Така например явяващите се е трябвало да посочат какво биха направили, ако двама учители са скарани люто, как биха реагирали, ако получат анонимен сигнал, че предишният директор е направил финансови нарушения, какво ще направи директорът, когато разбере, че даден учител има лична драма.

„Аз лично не се притеснявам дали ще стана директор, или не, защото не това е целта в живота ми. Основното ми притеснение е да не се изложа на самия изпит“, чистосърдечно призна потенциален кандидат, който от дълги години е част от ръководния екип на училище и е сред най- утвърдените образователни специалисти.

Колко точно кандидати ще се „впуснат в надпреварата“ ще стане ясно след изтичането на срока за подаването на документите.

/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене