Първи свидетелски разказ след пожара в Сенокос!

На 1 август малко преди 16 ч. е подаден първият сигнал, че гори махала „Калайджийска“ над село Сенокос.

Димът обаче пушел още от сутринта, а за това свидетелстват разказите на Иван Лазаров и съпругата му Маргарита, както и 79-годишният Любомир Тасев.

Това са хората, чиито домове, заедно с този на Иван Евтимов Лазаров, са опазени от огъня, но всички други къщи са изгорели.

ИНФОМРЕЖА бе първа на мястото на пожара, веднага след подаване на сигнала. На място екипът ни видя как полицаи от Второ РУ – Благоевград, да помагат за гасенето на вече пламналия терен. Пожарникари от Троян, мобилизирани заради стихиите в Югозапада, пък с усмивка заявиха, че са спасили две къщи – именно тези на семейство Лазарови. Тяхната наследствена обаче е погълната от огъня, а с нея и инструменти и техника за поддръжка на двора им на стойност 10 000 лв.

Сега медията ни е първата, която ви запознава с свидетелствата на хората, засегнати от огъня.

Това е вторият пожар в махалата, след който вече нито една стара къща не остава жива, а и с нея историята на Калайджийска, която преди столетие имала и килийно училище, по-късно станало дом под номер 35 на самотен мъж.

Първият огън е преди около 5 години. Станал в е дома на покойната баба Калина, в чиято къща станало късо съединение.

На 4 август 2024 пред камерата ни застанаха съпрузите, убедени, че пожарът е провокиран от небрежността на хората – заради почистване на стърнища и паленето им. Дядо Любомир пък има рожден ден днес. Посреща го в напълно изпепелен пейзаж, за щастие незасегнал дома му. В плевнята, която е изгоряла, скрил 6000 спестени лева, но и те „отишли“, казва той.

Днес пейзажът е точно такъв – обгорели каменни довари на къщи – столетници, спукани от топлината на огъня скали, и една оцеляла градинка с фасул и царевица.

Какво споделиха хората?

На 1 август около 10,30 ч. от съседната къща на всички останали и първа по пътя в махалата, се извил пушек. Той е забелязан и от семейството и от самотноживеещия дядо. И тримата са предупредили Иван Евтимов Лазаров да загаси огъня. Според думите им, пушекът изчезнал до около 14,40 ч., когато всички буквално се изправят пред огъня.

Всеки започва да гаси с каквото може, но намесата на пожарникарите и всички на терен е безценна, признават засегнатите.

Те са разпитани от полицаите. А дядото е бил арестуван, казва той. Според него причината да не бъде разкрит извършителят на неумишленото запалване, е, че има родствена връзка с полицай.

От ОДМВР – Благоевград, още в деня на пожара обявиха пред медиите: Работено е с едно лице, чиято съпричастност все още е в процес на установяване.

Няма информация за следващите ходове на разследващите.

Хората обаче се притесняват, че случаят ще бъде потулен, а за тях не е безразлично да бъде наказан извършителят.

И днес в Сенокос има дежурни пожарникари, които обхождат района. За щастие няма тлеещи огнища.

ЦЕЛИЯТ РАЗКАЗ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО

Какво остана след пожара, вижте тук:

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене