Регламентът има пряко действие и обхватът и изскванията му не могат да бъдат дописвани с национални норми, смятат народните представители от ПГ на ДПС с лидер Пеески.

ПГ на ДПС ще гласува против промените за „френската“ безработица!

Днес социалната комисия прие на второ четене промените за „френската“ безработица  а утре или най-късно вдругиден законопроектът ще бъде окончателно приет в пленарна зала, твърдят източници на Топ Преса от парламента. На заседанието от социалното министерство категорично отхвърлиха опасенията, че новите текстове влизат в противоречие с европейския регламент. Заради тези опасения депутатът в ЕП Илхан Кючюк от ДПС-Доган обяви, че е поискал тълкуване от ЕК, а народните представители от ДПС и тези които бяха изхвърлени от парламентарната им група се обявиха против. Топ Преса се свърза с пиринският депутат Фатима Йълдъз, която потвърди новината и е кетогирична че ДПС с лидер г-н Делян Пеевски ще гласува против промените.

Промените предвиждат правилата при стаж в чужбина да се приравнят на тези за български стаж и да се взема предвид доходът за последните 24 месеца. Те получиха широка подкрепа на първо четене и тази седмица би следвало да бъдат окончателно приети. Бързането има за цел да спести около 100 млн. лв. годишно на НОИ – това е една пета от общия бюджет на фонд „Безработица“, който е около 503 млн. лв.

Регламентът има пряко действие и обхватът и изскванията му не могат да бъдат дописвани с национални норми, смятат народните представители от ПГ на ДПС с лидер Пеески. Те ще отнесат въпроса и до ЕК за да стане ясно, че има противоречие между допълнителните изисквания за сумиране на периоди в новите текстове на нашия закон и общия дух на нормата в регламента, както и биха ли довели допълнителните изисквания до различно третиране спрямо обезщетения за безработица, за които компетентна е България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене