ВИДЕО: Кларинет за Тодор Живков, Петър Стоянов, Бойко Борисов…

Бил е в пети клас, когато напуска дома си. Живее на квартира в смолянско село, за да… свири с прохождащата „Виевска фолк група“. Три години не се прибира в родния Кърджали заради участия.

Така се изгражда един музикант…

От кларинета на Хашим Ибрям Хашим-Борката могат да излязат всякакви мелодии. Всичко, което богатството на музиката може да даде. Кърджалиецът е свирил на Тодор Живков, Петър Стоянов, Сергей Станишев, Бойко Борисов. Убеден е, че приказката „Музикант къща не храни“ е пълна глупост. Защото… „благодарение на Бог пари се вадят“.

„Баща ми беше много добър кларинетист, брат ми, цялото семейство сме музиканти. От 5-и клас започнах да свиря. Учих се от Мюмюнали Кериша. Слушах негова плоча.

Един ден пристига една синя „Лада“ със смолянска регистрация. Беше 1984-та година. Слиза Емил Узунски и ми вика да свиря с тях, имал съм време до казармата. Така тръгнах. Три години не се върнах в Кърджали, живях в Соколица. Постоянно свирене и участия, а аз дете, ревях за майка ми и баща ми“, разказва за 24rodopi.com Хашим-Борката.

Още тогава са му казвали „Малкия Ибрям“.

След казармата свири пет години с Иван Милев-един от най-известните мудиканти в България, който от години живее в САЩ. Слуша ги дори Тодор Живков в Хасково.

Свирил е пред кого ли не.

„Едно време беше трудно. Нямаше телефони, само телеграми. Спял съм по автогари в градовете. Будили са ме полицаи“, спомня си Борката.

От 20 години той няма почивен ден.

В последните десет години не е падал под 140 сватби на сезон. „За два месеца имам 120. Дневна, после нощна. Това е безсъние, умора, много работа“, казва Хашим.

В оркестъра са общо 4 души.

„Най-много работа има в Кърджалийско. Тук сме три оркестъра на 600 села. Няма друг регион в страната с толкова работа за музиканти“, казва Борката.

Твърди, че е като доктор. Усеща само по погледа на хората какво искат да излезе от кларинета.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене