Мюсюлманското настоятелство на Рибново отказа замяна на 10 дка вакъфски имот за 13 дка общински, притеснени са, че предвидената за строеж сватбена зала ще им навлече грях…

Идея на община Гърмен да построи в най-голямото село в общината – Рибново, ритуална зала, паркинг за 300 коли и детски кът, доведе до сериозно разделение на рибновалии, подозрения за икономически интереси, верски клетви и остри междуличностни нападки. В скандала вече са замесени както общинският кмет Феим Иса, така и селският управник Мустафа Ликов, районният мюфтия Осман Кутрев, както и Главното мюфтийство. Инициирана е анкета сред жителите на селото, чиито резултати трябва да стигнат до Общинския съвет в Гърмен, от 3 дни форумите в страниците за с. Рибново се занимават единствено с тази тема, тя се дискутира и в джамиите, а страстите непрекъснато се нажежават.

Историята е от февруари 2024 г., когато кметът на Гърмен Иса входира в мюсюлманското настоятелство на с. Рибново искане за замяна на 10 дка от вакъфски имот, срещу които общината предлага 13 дка общински имот. И двата имота са земеделски земи със сходни данъчни оценки. Към молбата са приложени и скиците им. Мюсюлманското настоятелство ги разглежда и гласува „против” замяната. Мотивите за отказа са няколко.

Единият е, че двата имота са несъпоставими. Вакъфският имот, който общината иска да получи, е на 100 метра от регулацията на с. Рибново и от двете му страни има селскостопански пътища, а предложеният за замяна терен е на 1 км от регулацията на селото, посочват в становището си от настоятелството. Другият мотив е, че целостта на вакъфския имот, който е общо над 155 дка, ще бъде нарушена, а и в непосредствена близост с техните 10 дка общината имала 2 дка терен и с отчуждаване на няколко съседни имота би могла да си спретне терена, необходим й за залата.

„Разрешавайки замяната, има вероятност в бъдеще въпросният имот да бъде разделен на две: едната част за изграждане на многофункционална зала, а другата част да бъде продадена на частни лица“, изразяват подозренията си от настоятелството, според които това „ще наруши авторитета на мюсюлманското вероизповедание“.

Не на последно място, в мотивите на настоятелството, изложени от председателя му Мустафа Мусанков, фигурира и точка „Религиозни мотиви: Давайки съгласие за замяна на вакъфски имот с общински такъв, ние даваме първите стъпки за изграждането на многофункционална /сватбена/ зала. Във всеки един момент, когато там се извършва грях, ние ще получаваме своя дял. С това си решение ние не искаме да получаваме своя грях до Съдния ден“, разяснил е Мусанков, без да уточни какви точно грехове се очаква да сътвори една сватбена зала.

Без обаче да зачете мнението на мюсюлманското настоятелство, районният мюфтия Осман Кутрев входира във Висшия мюсюлманския съвет искане да се разреши замяната на вакъфския имот с общинския, като набляга на факта, че общината ще даде 3 дка повече от тези, които ще получи.

Висшият мюсюлмански съвет още не се е произнесъл, но противниците на идеята за замяната са категорични, че Кутрев не вдига телефона на хората от настоятелството и отказва среща с тях за разговор, защото подкрепената от него размяна е от типа „кон за кокошка“. Имотът от вакъфа бил един от най-добрите, с които настоятелството разполага, а общинският имот бил с голяма денивелация и никой нямало да иска даже и за нива да го ползва, дават пример те.

Сред най-яростните защитници на проекта за замяната е селският кмет Мустафа Ликов, по когото са и огромната част от нападенията на недоволните му съселяни.

Той разказа любопитната история как мюсюлманското настоятелство е придобило въпросния имот.

„Преди години Джамийското настоятелство на с. Рибново се обръща с молба към кмета на община Гърмен Басри Мисирков за съдействие, да им се отдели част от общинския имот в землището на с. Рибново, местността Рудината, тъй като нямат насрещни документи за собственост. По предложение на кмета се съставя комисия от възрастни хора от селото и служител на ОСЗ – Гърмен и се посочват границите на имотите, които настоятелството има желание да вземе. После с решение на Общинския съвет се отделят около 160/200 декара за нуждите на населението. Дотогава Джамийското настоятелство в с. Рибново няма собствена земя. И никъде по архивите не фигурират като собственици на такава. Тези хора, които са помогнали тогава, като са гласували това да се случи, са го направили толкова скрито и тихо, че никой не е разбрал години напред. Сега по обратния ред, за да се отделят 10 декара за нуждите на общината, не да се дарят, а да се заменят, ни чуха в цяла България. Оставям на вас да помислите къде се крие искреността в делата. Това го забелязвам и през последните 5 години, когато общината е помагала абсолютно за всичко. Ако някой прояви интерес, бих го запознал обстойно с какво, кога, как и колко. Един-единствен път общината е потърсила съдействие по обратния ред и ето резултата…“, коментира с огорчение от тесногръдието на избирателите си Ликов.

В хода на оживените дискусии се появиха и предложения за укротяване на страстите с идеи – например бъдещата зала да бъде използвана освен за сватби, още за Коран курсовете, Хатим, Ифтар, благотворителните базари на джамията и т.н.

„Рибново има нужда от такава зала, защото в момента сватбите, на които се възхищава цял свят,  се провеждат в читалището, където хората няма къде да седнат и буквално се катерят един върху друг”, коментира общинският кмет Иса, който също е от с. Рибново. „Идеята ни да се спрем на тези 10 дка е, че в съседство възстановяваме стария стадион и искахме да се обособи едно голямо пространство за спорт, отдих и културни мероприятия, с детски площадки, много зеленина… В крайна сметка, ако действително не се стигне до разбирателство, ще се откажем от тази замяна, ще намерим общински терен, но залата ще я има. До следващата година трябва да мине преотреждането на земята, да направим идеен и работен проект и ако МС отново отпусне средства за такива обекти, залата на с. Рибново ще е един от първите проекти, с които ще кандидатстваме за финансиране“, зарече се Иса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене