Срам!Сега предстои дълъг и скъп процес по обиколка на различни институции от страна на собствениците, за да могат да вкарат многобройните си разпокъсани малки нивички в земеделските кадастри на общината, ако искат да получат някой лев обезщетение.

Скандално! Административни врътки спират парите за обезщетение след градушката в гърменско!? Всичко се оказва кьорфишек?

Месец след унищожителната градушка, която на 26 юни помете земеделската продукция в община Гърмен, хората не само не са започнали да получават обещаната им помощ от държавата, ами и процесът по описване на щетите реално още е на съвсем начален етап.

Преди дни представители на комисия към земеделското министерство, назначена, за да сметне колко декара продукция е унищожена и какъв процент от посевите на хората са пострадали, пристигнала в Гърмен, за да уведоми кмета на общината Феим Иса и управниците на селата Дебрен и Рибново, че има огромни разминавания между местоположението и квадратурата на поразените им ниви, описани от земеделските производители, и официалните регистри. Управниците са предупредени, че докато документацията не бъде оправена, пари няма да има. Сега предстои дълъг и скъп процес по обиколка на различни институции от страна на собствениците, за да могат да вкарат многобройните си разпокъсани малки нивички в земеделските кадастри на общината, ако искат да получат някой лев обезщетение. От земеделското министерство съобщиха, че след градушката в Гърменско са подадени 235 заявления за обследване на 477,8 дка засегнати площи.

От тях 219 заявления са за културата тютюн с обща площ 421,5 дка. По 3 са заявленията за унищожени картофи и царевица за зърно, по 2 – за краставици, тикви и дини, по 1 заявление е постъпило за оценка на щетите върху овощна градина, ябълкови насаждения, домати и боб. От поразените терени най-голяма е ябълковата градина – 29,2 дка, останалите площи са между 1 и 8 дка. бластната комисия може да получи до 80% от действителните разходи за отглеждане на дадена култура, които включват харчовете за засяване, напояване, торене и окопаване, но без разходи за прибиране на реколтата, сушене и транспортиране. Условието е стопанинът да има констативен протокол от комисията, че 100% от продукцията му е унищожена.

Съгласно европейското законодателство в областта на държавните помощи за земеделските стопани те могат да получат парите в рамките на 4 г. след обявяване на събитието, в случая – градушката, уточнил е министър Тахов. Въпреки това държавата ни имала готовност да плати компенсациите още тази година, твърди министърът.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене