Протести спряха строежа на фотоволтаичен парк край Кавракирово

Инвестиционното намерение, внесено в Югозападното държавно предприятие, за изграждане на фотоволтаична централа на площ от над 900 декара край петричкото село Кавракирово, е оттеглено.

Инвеститорът Светлин Стайков – управител на фирма „МХ ЕНЕРДЖИ“ ООД, на този етап няма да предприема действия за осъществяването на този проект. Срещу намерението на бизнесмена преди дни се обявиха жителите на Кавракирово, които заплашиха с протести.

„Точката бе извадена от дневния ред на Общинския съвет днес. Трябваше да дадем принципно съгласие за този инвестиционен проект, а на по-късен етап да гласуваме изготвянето на ПУП и промяна в Общия устройствен план“, споделиха съветници.

Местните хора са категорични, че в съседство с имота, където трябваше да се строи фотоволтаичната централа, са изградени десетки декари оранжерии, има пасища за домашните животни, стогодишни лозови насаждения.

„Фотоволтаичните централи излъчват топлина, а панелите ще бъдат изградени в непосредствена близост и с наклон точно към къщите на жителите на село Кавракирово. Никой за нищо не ни е питал. Не може с лека ръка да се съсипва поминъкът на стотици местни хора“, категоричен бе кметът на селото Александър Треновски.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Start typing and press Enter to search