Скандално! Частници постоянно саботират разкопките в Хераклея Синтика!

Людмил Вагалински

Людмил Вагалински

Общината купила три парцела, остават още два. Заради 7-годишния проблем туристите не могат да разглеждат мястото, където бе открита статуята на Хермес „Има вълна от недоволство от страна на собствениците на частни имоти в Хераклея Синтика. Това пречи на екипа ми и се отразява зле на откритите градежи, които са хубави и пищни сгради. Грехота е. Това заяви пред медиите проф. д-р Людмил Вагалински, който преди броени дни с помощта на своя екип откри статуя на бог Хермес със световно значение. На скулптурата се натъкват случайно по време на разкоптике в античния град.

„Този канал не е предназначен да бъде на открито и трябва да се консервира трайно! Това е проблем, който важи за градежите по цялото селище. Те трябва да се стопанисват и да бъдат добре консервирани, за да може хората да им се радват. За да се направи такъв проект, трябва или общината да е собственик, или да има съгласие от страна на частните собственици. Те не позволяват. Това се случва с обектите от 2017 година насам“, коментира Вагалински.

Заради неразрешения проблем античният град не е в добро състояние и представлява опасност за туристите. „Теренът не е подготвен. Реализирана е само част от него, а останалата остава необгрижена, защото се намира на частни парцели. Посетителите искат да влязат и се ядосват, защото сме оградили с временни палети, понеже е опасно за тях, все пак с деца идват. Сърдят ни се, а ситуацията не е в нашите ръце“, каза още пред вестника професорът. „Направили сме, каквото можем. Закупихме три от парцелите, но за другите два още има недоволство. Надяваме се ситуацията да се подобри“, разказа  Катя Стоянова, ръководител по проекта за реставрация към община Петрич.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене