Има много причини да отскочите до Цари Мали град – ще се докоснете до история и култура, ще се разходите из невероятна природа, а децата ще бъдaт пленени от мястото

Цари Мали град: перфектната дестинация за разходка със семейство и приятели

Това е идея , реализирана в партньорство с Българския туристически съюз (БТС) и Yettel, с които през летните седмици ви каним на едно вълнуващо пътешествие из 100-те национални туристически обекта на България. Разходихме се до 10 изключителни дестинации, които разкриват впечатляващата история, култура и природни чудеса на нашата страна, и ви каним да „попътувате“ заедно с нас. Правим го с мобилното приложение на Yettel, което дигитализира популярната книжка с обекти, без да я заменя. Приложението предлага аудио и видео истории, създадени с български илюстратори, както и възможност да събирате печати и участвате в игра с шест категории постижения за получени печати, както и опция да поканите приятел да се включи в игра с награди.

 

 

Днешната ни спирка предлага перфектен семеен уикенд или почивка с приятели. Цари Мали град се намира в красивата Самоковска котловина, една от най-високите в България. Близостта й до столицата от една страна, и до зимните курорти, от друга, я прави много привлекателна за спонтанен туризъм. Събуждате се в събота, взимате по едно къмпинг одеяло и слънцезащитен крем и заедно с домочадието поемате към нова и пълна с изненади посока. Пътят до село Белчин е невероятно живописен. Ще минете през малки селца и по красиви (и здрави) междуградски пътища, а погледът ви ще обходи няколко планини – Рила на юг, Витоша на северозапад, Верила на запад, Плана на север и Шипочански рид, част от Средна гора. През зимата времето е меко, а през лятото – прохладно.

Ако тръгвате от София, ще стигнете китното село Белчин след 50 км, а ако тръгвате от Самоков – едва след 15. Табелките (или навигацията) ще ви отведат до входа на музейния комплекс, където има просторен паркинг. Може да стигнете до върха на хълма по няколко начина – отново с автомобила си, с фуникуляр (релсов асансьор) или по две екопътеки. На входа ще ви дадат карта с QR код, така че да обиколите наоколо с персонален аудиогид и да научите най-интересното от историята на това място. Там ще намерите и QR-кодът, който можете да сканирате с приложението на Yettel и да вземете печат за посетения обект.

Защо си струва да посетите Цари Мали град?

Историческа стойност и оживяла легенда

 

 

Археологическите проучвания под ръководството на директора на Градски исторически музей – Самоков д-р Веселин Хаджиангелов разкриват много и интересни факти от миналото. Има данни за съществуването на тракийско ямно светилище от къснобронзовата и желязната епоха. Самата крепост, която е автентично възстановена в наши дни, е била построена към III век и нейното местоположение на хълма Свети Спас съвсем не е случайно. Освен че в близост са изворите с топла минерална вода, тя се намира на двата важни пътя, които са използвани активно през античността – единият от Пауталия към Филипопол, а другият от Сердика до Македония. Третата причина крепостта да бъде вдигната тук е рудодобивът в този район. В античността желязото е било една от най-значимите суровини и източник на поминък. Д-р Веселин Хаджиангелов разказва, че в крепостта са открили готови слитъци, изковани във вид на железни паралелепипеди, готови за продажба. Най-вероятно в подножието на крепостта е имало складове и ковашки работилници.

 

 

Крепостта е разрушавана многократно от хуни, авари и други племена, а през VI век претърпява окончателна разруха при опустошително земетресение. В нея по онова време са живели не само войници, но и жени и деца. Археолозите намират не само бижута и предмети от бита и културата, но и тъкачен стан, който може да видите в изложбената зала. След земетресението крепостта е изоставена.

 

 

Музейните експозиции в комплекса предлагат изключително интересни артефакти и възстановки, които биха впечатлили от най-малките до най-големите. Освен красивата керамика, са изложени монети, накити, оръжия, оръдия на труда, автентично облекло и много други. От пет години експозицията на крепостта е обогатена с гостуването на колекция „Арес“ на частен музей „Арете“, която показва няколкостотин оригинални артефакта, спасени от иманярски набези. Колекцията включва предмети на торевтиката, въоръжението, култова и погребална пластика, реставрирана колесница и др.

Вижте една от първите раннохристиянски църкви

 

 

При археологическите разкопки са открити на части три храма, изградени почти един върху друг, което свидетелства за традициите и приемствеността през вековете. Днес средновековната църква е възстановена, макар да не е действаща, като на стените й са поставени информационни табла, които разказват за християнството в района. Тази църква е с огромна стойност в християнската ни история. При изграждането й е използван материалът от предната базилика, но градежът вече е със спойка на кал. Църквата е еднокорабна, едноапсидна и е била полувкопана. Показателно е времето за изграждането на църквата „Възнесение Христово“, а именно след средата на ХV в. В „Рилската повест” на Владислав Граматик, в разказа за пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски от Търново, се споменава името на презвитер Йоан от с. Белчин. Това е единственото духовно лице, записано с населеното място, от което идва. Археолозите имат основания да смятат, че имено тук са пренощували мощите на Св. Иван Рилски при пренасянето им от Търново към Рилския манастир.

 

 

… и църквата „Света Петка“

Църквата „Св. Петка” е един от символите на с. Белчин и цялото Самоковско краище. Обявена е за паметник на културата. Църквата е типична за средновековната архитектура – еднокорабна, засводена, с допълнително пристроен нартекс. В този си вид е построена през ХVІI в., като стъпва върху основите на по-ранен храм. Първата църква е опожарена при османското нашествие.

Църквата “Св. Петка”: Под хълма „Св. Спас“ в края на с. Белчин се намира късносредновековната църква „Света Петка“. Тя е еднокорабна гробищна църква с полуцилиндричен свод и двускатен покрив. Строежът е от каменна зидария от речни и ломени камъни, споени с хоросан и укрепена с дървени сантрачи. Църквата е построена в последния си вид през XVII в. върху основите на по-стар храм от XIII-XIV век.

Църквата оцелява през драматичните събития в Османската империя, когато често са били разграбвани и опожарявани храмове и манастири. През епохата на Възраждането основната, молитвена част на храма е разширена с изграждането на притвор от запад.

Първата реставрация на храма е направена през 1967 г. В следващите десетилетия „Света Петка“ е изоставена и започва да се руши. Най-тежка е съдбата на църквата в периода между 1991 – 2005 г., когато храмът се е превърнал в развалина.

През 2006 г. е направено археологическо проучване на храма и започва цялостна реставрация, при която максимално е запазен първообразът ѝ.

Реставрацията на „Света Петка“ е осъществена по инициатива на ктиторите – строителният предприемач Симеон Пешов, родом от Белчин, и двамата му синове, фондацията „Възраждане на Белчин“, църковното настоятелство на храма и с подкрепата на фирма „Главболгарстрой“.

В църквата са съхранени множество ценни икони, най-старите от които са изписани през 1653 г. Създадени два века преди Възраждането, белчинските икони са редки  художествени образци. Особено забележителни са иконите „Исус на трон с апостоли“ (1653), „Богородица с младенеца на трон с пророци“ (1653), „Свети Никола“ (XVII в.), „Тримата Светители“ (XVII в.) и др. Иконостасът (XVII-XIX в.) е сред значимите паметници на монументалната дърворезба. През 2009 г. в църквата са върнати запазените оригинални икони от иконостаса, а на липсващите са направени копия. Върху целувателната икона на Св. Богородица на проскинитария са вградени свети мощи на Св. Петка.

В емпориона на храма е изградена експозиция с оригинални икони от Белчин от XVII-XVIII в.

Нов елемент от църковния ансамбъл е камбанарията, която със своя звън събира православните християни за църковна служба и празници. Църквата „Св. Петка“, е един от символите на старинното село Белчин.

През последните години на ХХ в. църквата е изоставена и полуразрушена. От руините за нов живот са я въздигнали родолюбиви белчинци.

Всички икони в храма имат еднакви стилови белези, характерни за средата на ХVІІ в. Някои изследователи приписват авторството на Св. Пимен Зографски или на неговите ученици, работили в района през това време.

Прекрасни условия за туризъм и почивка

 

 

Чудесно е, че може да съчетаете това посещение с хубава разходка сред природата. Както вече споменахме, около комплекса има няколко екопътеки, а около близката хижа „Белчински рай“ може да пренощувате с приятели на палатки. Ако сте рибари или ловувате, тук има условия за това, а ако просто обичате да се разхождате, маршрутите са разнообразни, а гледките взимат дъха. Разбира се, може да си намерите къща за гости в Белчин или пък, ако предпочитате по-луксозните почивки, да отседнете в някой от новите спа-комплекси с минерални води, басейни и много други глезотии.

Привлекателна дестинация и за децата

 

 

Най-малките също обичат да се разхождат до Цари Мали град. Първо, тук може да се повозят на фуникуляр, а след това горе, на хълма, има страхотна площадка с въжени съоръжения за игра: катерушки, голяма пирамида, люлки, хамак, пързалки, траверси за баланс и т.н. Има и възможност да наемете конче за разходка. Докато децата тичат щастливо наоколо, може да си направите пикник някъде по просторните поляни. Има и беседки, които да използвате за удобство. Изобщо, помислено е за един перфектен семеен уикенд и е на една крачка от вас. Не забравяйте да си вземете печат в приложението на Yettel. Работното време на комплекса е от вторник до неделя между 09:00 и 17:00 часа а таксата за вход е символична.

 

 

Не забравихте да си вземете печат, нали? Защото Yettel и БТС организират месечна игра в периода юни – август. Всяко завършено постижение (като свалите приложението, ще разберете, че има шест категории постижения, посветени на вида и местоположението на туристическите обекти) и всеки поканен приятел, взел първия си дигитален печат, дават шанс на потребителите да спечелят страхотни технологични награди като смарт часовници, безжични слушалки и различни аксесоари. Освен тях, Yettel и БТС са подготвили също тематични за инициативата туристически артикули (канчета, плажни кърпи и пъзели с избрани обекти). Голямата награда е iPhone 15.

Мобилното приложение на Yettel е отворено за всеки, независимо от оператора, и може да бъде свалено от Apple App StoreGoogle Play Store и Huawei AppGallery.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене