Заведоха иск срещу община Дупница заради фонтана при Ятачката, наводнил помещение в Дома на техниката

Заради дефектирала поливна система изсъхнаха тревните площи в градската градина, но работим по отстраняването и на двата проблема, увери заместник-кметътт по строителните дейности Бойко Христов

Проблем с поливната система на градската градина в Дупница е причината много от тревните площи да са изсъхнали. От общинското ръководство търсят начини съоръженията да бъдат ремонтирани. Те са получили множество сигнали от граждани, че паркът в центъра на града изглежда доста зле с увехналата растителност.
Градската градина е едно от любимите места за отдих на дупничани и особено сутрин и привечер там винаги има поне стотина души, които търсят прохладата в жегите. Съоръженията за игра пък привличат децата, които също избират това място по време на лятната си ваканция.

 

През есента на 2022 година там стартира проект на предишните управляващи за обновяване на растителността и изграждането на нова поливна система, който беше на стойност 224 000 лева, но на практика след ремонта там работят единствено новата чешма и друг фонтан, намиращ се в долната част на парка.
„Имаме проблем с поливната система и поради тази причина в момента там отново са прокарани маркучи. Част от съоръженията са в гаранция и чакаме да бъдат ремонтирани, но други не са и това създава проблеми и усложнява ситуацията. Вярвам, че ще успеем да намерим решение на този проблем в градската градина“, увери заместник-кметът Бойко Христов.
Той разкри, че наскоро срещу община Дупница е заведен иск заради фонтана до паметника на Ятачката, намиращ се при стълбите за градската градина. Той беше пуснат през месец май 2022 година, след като повече от две десетилетия не работеше. Тогава от екипа на бившия кмет Методи Чимев рекламираха шумно въвеждането в експлоатация на водната каскада и обявиха, че проблемът в инсталацията е решен срещу 25 000 лева. Беше пуснато и осветление в различни цветове, което обаче едвам мъждукаше. Само няколко месеца по-късно фонтанът отново пресъхна, като тогавашните управляващи поясниха, че работата му консумирала много електроенергия. Когато е работил обаче, фонтанът е наводнил помещение в намиращия се съвсем наблизо Дом на техниката. Става дума за първия етаж на сградата, където допреди няколко години се помещаваше банка, а по време на местните избори миналата есен за няколко месеца бе офис на „Продължаваме промяната“. От около месец насам пък там врати отвори ресторант – пицария.
„Има постъпил иск срещу общината заради надут ламинат и щети по мазилката на помещение, което е в съседство с въпросния фонтан. В момента работим и по този казус, дано успеем да намерим решение“, коментира заместникът на Първан Дангов.

ДИМИТЪР ИКОНОМОВ

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене