Министърът на културата на крака при бог Хермес от Хераклея Синтика: Световно открие

Министърът на културата Найден Тодоров пристигна в Петрич, за да разгледа античния град Хераклея Синтика и да види откритата на място статуя на бог Хермес. Ръководителят на обекта проф. д-р Людмил Вагалински представи уникалната статуя. Той очерта от какво се нуждае екипът му във връзка с дейностите по консервацията ѝ. До момента в България толкова запазена статуя не е намирана. Министерството на културата пък осигури допълнителни 300 000 лв. за проучванията. Античният град Хераклея Синтика е сред 7 приоритетни обекта, включени в Програмата за „Опазване на недвижимото културно наследство“ на Министерството. Те ще бъдат финансирани с общо над 2 милиона лева.
„Откритието е от огромно значение не само в национален, но и в световен мащаб. Това е изключително и показва на какво сме наследници. Държавата е помагала и ще продължава да помага. Подобни открития само ще бъдат допълнителен стимул за увеличаването на тази помощ.“, сподели министър Тодоров.
„До края на седмицата трябва да сме стигнали до музея в Петрич и аз също малко да си поотдъхна. Хората също така напират да го видят.“, сподели проф. Вагалински по отношение на статуята на Хермес. Министър Тодоров обсъди с проф. Вагалински проблемите, които той и колегите му археолози срещат и обеща да потърси бързо решение.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене