Очарованието на Трабзон: история и природа

Трабзон, разположен в Североизточна Турция на брега на Черно Море, привлича туристите с архитектурата на манастирите Сумела и Вазелон и живописното езеро Узунгьол. Тук можете да се разходите из старинните улици и да посетите древния пазар Бедестен.

Трабзон е важен търговски възел, пристанище и културен и религиозен център от древни времена. Този град на североизточното крайбрежие на Турция е известен със своите византийски паметници и великолепни природни пейзажи. Курортната зона на Трабзон е богата на гъсти гори и зелени паркове, планински реки и долини. Трабзон е известен и като чаен регион с изобилие от зелени насаждения.

Градът разполага с летище с редовни полети до Истанбул, Анкара и Измир. Можете да стигнете до там и с автобус от всеки по-голям град в Турция. Пътуването от летището до града отнема не повече от 30 минути. Ако сте на почивка в Турция, отделете един ден, за да посетите Трабзон и да се насладите на прекрасната природа наоколо.

Плажове

Бреговата линия на Трабзон е предимно чакълеста, а морското дъно е скалисто. Камъните могат да бъдат големи и остри, затова се препоръчва да се използват специални гумени обувки и да не се скача от скалите във водата. Оборудваните зони за отдих предоставят всичко необходимо за комфортно прекарване на свободното време.

Забележителности

Трабзон може да бъде разделен на две части: стара и нова. Всяка от тях е красива по свой собствен начин. Разхождайки се по очарователните улици, пътешествениците ще открият много интересни места.

Дворецът Ататюрк (Atatürk Pavilion)

Построен в края на XIX и началото на XX в., този дворец е подарен на първия президент Мустафа Кемал Ататюрк през 1924 г. Дворецът е разположен в югозападната част на града. Днес в него се помещава музей с мебели, посуда, интериори и снимки, както и работещата пишеща машина на Ататюрк.

Църквата Света София

Друго място, което трябва да посетите, е този древен храм, заобиколен от красиви палмови градини. Построен през XIII в., този архитектурен шедьовър от късновизантийския период е отлично запазен и до днес. Днес в катедралата се помещава музей с уникални фрески.

Езерото Узунгел

Сред природните забележителности е планинското езеро Узунгол, разположено на 95 км от града. Тук можете да си направите пикник, да се разходите, да седнете на някоя пейка и да се насладите на природната красота.

Пещерата Чал

Намира се на 1000 м надморска височина, на 40 км югозападно от Трабзон. Посетителите са запленени от невероятната красота на водопадите, сталактитите, подземните потоци и монументалните колони. На приземния етаж на пещерата има уютно кафене. От входа на долното ниво се открива уникална гледка към каскадното езеро.

Пазар Бедестен

Районът, в който днес се намира базарът Бедестен, е бил застроен през XI век. След османската окупация на Трабзон районът се превръща в пазарен площад с 48 сергии. Базарът привлича с магазините си, в които се продават занаятчийски изделия и бижута. Тук е лесно да се изгубите в разкоша! Тези уникални продукти ви позволяват да се потопите в автентичната култура на града и да го опознаете по-добре.

Заключение

Трабзон предлага не само исторически и културни съкровища, но и незабравими природни пейзажи. Този град е идеална дестинация за тези, които искат да опознаят богатото наследство на Турция и да се насладят на природните ѝ красоти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене