Със своите три обекта (винарна, хотел и музей) "Златен Рожен" е един от двигателите за още по-категоричното развитие на Мелнишки край като винена и културно-историческа дестинация.

Винарна „Златен Рожен“ – златната среда между миналото и бъдещето

Семейство Осиковски започва да придобива изключителни лозя с добре подбран тероар, като създава и нови, търсейки баланса между местните и международните сортове. Двата лозови масива са в село Левуново и село Капатово, където през 2014 г. е построена модерната винарска изба „Златен Рожен“, а няколко години по-късно и дегустационна зала с възможност за посрещане на индивидуални туристи и големи групи от 40 души.

От отварянето на дегустационната до днес „Златен Рожен“

не спира да посреща туристи

и работи всеки ден (без понеделник), както и в празнични дни. Тук се провеждат запомнящи се събития за частни и корпоративни клиенти. Дори по време на ковид семейството намира алтернатива с дегустации на открито в новопостроена за целта беседка сред лозята. Във винарска изба „Златен Рожен“ се предлагат също и тематични събития като: „Рисуване и вино“, „Вино и шоколад“, „ВИП дегустации на лимитирани серии вина“, „Гроздобер“.

Отличителни за „Златен Рожен“

са бялото вино от широка мелнишка лоза (blanc de noir), розето от санджовезе, мелнишкият сепаж и санданският мискет, чиито потенциал и значение за региона „Златен Рожен“ припознава още с първата си реколта през 2010 г. Лимитираната серия Еxclusive lot печели редица медали, а „Каберне Совиньон“ 2017 печели Голям златен медал на Concours Mondial de Bruxelles 2023.

Философията на търсене на напредък, черпейки познания и опит от това, което е устояло на времето, мотивира „Златен Рожен“ и към една нестандартна инвестиция в региона. През 2022 отваря врати Музей за ретро автомобили „Златен Рожен“. В него са изложени емблематични автомобилни легенди като FORD MODEL T 1912, PIERCE-ARROW MODEL 43 LE BARON 1931 и единствените екземпляри MESSERSHMITT KR 200 1961 и MERCEDES-BENZ 300 D ADENAUER CABRIOLET 1960. Музеят се намира непосредствено до винарната и се разпростира на площ 660 кв.м. Експозицията, която включва 28 автомобила и 20 мотоциклета, може да се види всеки ден (без понеделник) от 10 до 18 ч.

Със своите три обекта (винарна, хотел и музей) „Златен Рожен“ е един от двигателите за още по-категоричното развитие на Мелнишки край като винена и културно-историческа дестинация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене