Алексей Петров и над 2 млн. българи са сред жертвите на хакера Емил Кюлев СНИМКА

Името му се свързва с големия теч на данни от НАП през 2019 година, когато изтекоха данните на над 2 млн. българи

Алексей Петров и над 2 млн. българи са сред жертвите на хакера Емил Кюлев СНИМКА

Името на Теодор Илиев, представящ се за „Емил Кюлев“, нашумя през 2020 г. Тогава стана ясно, че той предлага на показ информация с данни на клиенти на финансови институции.

Както БЛИЦ съобщи, 21-годишният Илиев беше арестуван в събота сутринта. 

Името му се свързва с големия теч на данни от НАП през 2019 година, когато изтекоха данните на над 2 млн. българи.

Един от големите му удари засегна личните данни на близо 2 хиляди длъжници към фирма за кредити. В интернет форум тогава той обяви, че предлага свободен достъп до тях и чака финансова подкрепа.

През 2020 г. той твърдеше, че разполага с източени данни от МВР, Софийски Районен съд, Прокуратурта, Народно събрание, „Български пощи“, Комисия по хазарта, национални медии и редица частни фирми. Авторът на престъплението предложи и достъп до данните срещу заплащане и съобщи, че приема плащания в криптовалута.

Най-много трансакции към биткойн адреса на Емил Кюлев – и като брой, и като стойност – са направени през ноември 2020 г.

След покушението срещу Алексей Петров стана ясно, че бизнесменът също е бил жертва на хакера. Той е обявил, че е направил пробив в системата на застрахователната компания „Лев Инс“ и продава данни на нейни клиенти.

Ютюбърът Станислав Цанов пък разкри през 2023 г., че Алексей Петров му се е обаждал и го е заплашвал лично заради видео, в което „Емил Кюлев“ разказва как е изнудвал бизнесмена.

„УДАРИХ фирмите на Алексей Петров и искам пари от него!“, каза хакерът Емил Кюлев в първият си разговор в Ютюб канала на журналиста Станислав Цанов през април 2022 г.

През юли месец 2022 година Цанов създава още едно видео, в което събира работата си за годината и на първо място слага именно материалът за Емил Кюлев. Тогава той твърди, че получава ново обаждане от Алексей Петров.

Теодор Илиев се укриваше в Сърбия. Твърдеше, че е близък с Алексей Петров, но малко преди убийството нападна Петров с обиди. През юли миналата година източи данните на над 2 милиона и 200 хиляди души от застрахователна компания, която се смята за контролирана от Алексей Петров.

По време на ареста Илиев се е държал нагло и обяснявал колко харесва Путин и Русия, съобщава БНТ, позовавайки се на свои източници. Има свидетелски показания, че той се познава и с хазартния бос Васил Божков.

За това говори и снимката от ареста му, разпространена в медиите.

(Снимката е предоставена неофициално на БНТ)

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене