Обявиха датите за събора във Ваклиново!

Гурбетчии ще се приберат в родната си община Сатовча за традиционния събор край село Ваклиново. Стотици местни хора, които работят в чужбина, си идват специално за този голям празник. Тази година събитието в местността Ливадите ще е три дни – на 26,27 и 28 юли, като ще събере десетки хиляди жители и гости на община Сатовча.

Ваклиновският събор е под патронажа на общинския кмет Арбен Мименов и е посветен на тютюнопроизводителите от региона. Той се утвърди като един от най-посещаваните, който дава поле за изява на млади таланти и на утвърдени и признати самодейни и професионални изпълнители и състави на българската фолклорна песен. Особен интерес предизвикват и спортните състезания през неделния ден – народната борба за мъже и жени. „Чрез магията и красотата на българската песен и танци целим да покажем значимостта на българското фолклорно наследство и да възстановим старата българска традиция – хората да се събират и веселят заедно”, твърди кметът Мименов.

На сцената вечерта на 26 юли ще се изяви народният певец Николай Славеев, а след него ще пее фолк певицата Биляниш. В съботния ден музикалните напеви започват в 17:30 часа с изпълнения на самодейци от региона. След тях настроението ще се поддържа от таланта на певиците Теди Еротеева, Дебора и Райна. Шоуто ще завърши с празнична заря. В третия ден от събора песните на младата изпълнителка на роден фолклор Василиа Петрова ще екнат над местността Ливадите в 10:00 часа, а от 14:00 часа ще е време за спортната надпревара – народните борби.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене