Мария Габриел: Разрастването на „Ислямска държава” е заплаха за целия средиземноморски регион и Европа

4

Необходими са солидарност и мобилизация между държавите-членки на ЕС и страните от Средиземноморието

 

Групата на ЕНП в Европейския парламент организира конференция, посветена на преследването на религиозни малцинства в конфликтни региони и разрастването на терористичната организация „Ислямска държава” в Средиземноморието.

 

Мария Габриел, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП и заместник-председател на Групата на ЕНП по въпросите на евро-средиземноморското партньорство, председателства втория панел на конференцията и направи преглед на ситуацията и регионалните дестабилизиращи фактори.

 

„Бързото разрастване на „Ислямска държава”, причини безпрецедентна хуманитарна криза, особено по отношение на масовото разселване на цивилни граждани в съседните страни. Това е заплаха не само за съседните страни, но и за целия Средиземноморски регион, включително и за страните от ЕС. Тази заплаха е тройна – за хуманитарната ситуация,  за нашите ценности в областта на правата на човека и за сигурността на региона и Европа”, подчерта Мария Габриел.

 

Тя наблегна на положението на бежанците, бягащи от Ирак и Сирия към страните от региона и към Европа. Според нея предизвикателството пред страни като Ливан, Йордания, Турция и кюрдския регион е не само да се справят с неотложни хуманитарни проблеми с подкрепата на ЕС и международната общност, но и да се солидаризират за осигуряване на перспективи и споделяне на икономическото и социално бреме от приемането на бежанци.

„Трябва да се противопоставим на варварските действия на „Ислямска държава” чрез ценностите за правата на човека и основните свободи, включително свободата на религията и убежденията. Твърденията, че действията на групировката са извършвани в името на стриктно прилагане на ислямското право, в действителност са израз на незачитането на човешките права и достойнство. Макар преследванията на религиозните малцинства да не са нещо ново, бързото и насилствено разширяване на „Ислямска държава” изисква по-силна мобилизация на ЕС. Важно е Съюза да продължава своята подкрепа за справяне с неотложни хуманитарни проблеми, но трябва да отговорим и на основното предизвикателство за създаване на перспективи след кризата”, отбеляза в заключение зам.-председателят на Групата на ЕНП.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене