Югозападният университет рухва! Двама знакови фактори и преподаватели напускат заради безумната рушаща политика на ректора Николай Марин!

Добринка Чанкова

Добринка Чанкова

„Това вече не се издържа. Напускам!“ Това са последните думи на професор Добрика Чанкова, фактор и преподавател във правно-историческия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ на проведения последен академичен съвет. Отлично осведомени източници на Топ Преса заявиха, че специалистът по Наказателен процес; Виктимология; Защита  правата на човека и  правата  на жертвите; Медиация; Решаване на конфликти и възстановително правосъдие; Законотворчество… е била категорична, че повече не може да се работи в условията предлагани от ректора Марин и заявила своето намерение да напусне. Обвиненията и към ректора можели да се съберат в две думи – „некадърност“. Същото решение взела едно от големите имена на доскорошната Алма Матер в югозапада – професор д-р Верка Лазарова. И двете дами са взели твърдото решение да напускат „рушащото“ се  по думите им учебно заведение, водено от ректора Николай Марин. Скандалната му политика да назначава “калинки“, които да носят отговорност докато той взема скандални решения на учебното заведение било пагубно. Всичко тръгва от безумието на ректора Марин, да назначи за помощник ректор биващата домакинка на университета – Антоанета Ванева. Това се приело буквално като шок от целия преподавателски елит на ЮЗУ. Ванева е известна с това, че не е направила нищо за да постигне такъв висок пост и това нейно „качество“ било оценено от Марин. В какъв смисъл?

Предстоят на територията на университета и неговите бази да бъдат налети над 30 милиона лева във вид на СМР – та за подобряване на учебно – материалната база. Такива като Ванева и други „ калинки“ получават своите постове за да играят ролята на „бушони“ да подписват фактури и актове вместо Марин, който има целта безнаказано да усвоява. А когато се стигне до проверки и разследвания „бушоните“ ще гърмят не ректора.

Нека това се помни, че Топ Преса го е разкрила на фона на мълчанието на всички останали регионални медии.

Домакинката Ванева

Домакинката Ванева

През последните месеци Югозападният университет е в центъра на скандали. Има обвинения за недействителни оценки, а оттам и недействителни дипломи и нездрави и некоректни практики. При проверки Министерството на образованието е констатирало над 100 нарушения. Пръв за това открехна вратата доц. д-р Стефан Дечев – преподавател в НБУ и бивш преподавател в Югозападния университет.

„Разбрах за това, което се случва към есента на 2023 година. Отнеми много месеци да направя нужните справки и да установя броя на внесе оценки в главната книга, в които разпознавам, че подписът не е мой, а изпитите, за които се твърди, че са били положени, не са положени. Трябваше ми много време, за да документирам тези случаи и да изпратя 26 фотографии за 16 случая“, заяви той. Доц. Дечев обясни, че неговият сигнал е бил само за оценки в специалността „История“, но министерска проверка е имало и в специалността „Право“, където са излезли на светло факти за съкратеното обучение.

На никой свестен човек в това учебно заведение не му се става част от ОПГ и това се вижда. Пръв започна доцент д-р Стефан Дечев, акцията продължават професор Добрика Чанкова и професор Варка Лазарова. Следват още!

Следете редовно Топ Преса.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене