Ревю-спектакълът „Непреходна вечност“ в Елешница се превърна в магия, обич и преклонение пред България

Театрална приказка сътвориха в деня на фолклора организаторите на ревю-спектакъла „Непреходна вечност“ на 22 юни читалище „Западнородопски лъч 1906“ и кметство Елешница.
Голямото събитие се проведе под патронажа на Министерството на културата, с подкрепата на Община Разлог, „РАШЕВ И КО“ ЕООД и проф. Любомир Пенев.

Спектакълът омагьоса хилядите зрители, които не останаха безразлични и аплодираха българската красота, плиснала се на сцената.
Сцената, декорите, осветлението, сценарият, изпълнителите, водещата – всичко това, добре режисирано от талантливия Мартин Влахов, впечатлиха с естетика и вкус, с добре премерени акценти и вълнуващи епизоди.
Като на кино пред зрителите оживяха автентични носии от всички краища на България, богато везани, с пищни украси, но и стилни еднопрестилчени и двупрестилчени носии.

Оживя красотата на българката и мъжествеността на българина. Оживя непреходна красота, създадена преди стотици години, но жива, закодирана в сърцето на България.
Елешница се слави с ценителите на автентичните български носии и какво по-хубаво събитие от това – да се даде сцена на техните „произведения“, но и сцена на колекционери от цялата страна.

И се редяха носии-картини от всички краища на България на фона на прекрасните изпълнители на живо.
„Да знаеш, майчо, да знаеш…“ – красивият глас на Нели Андреева и хор „Нуша“ завладя площада, а манекените стъпваха гордо на обичаната родорска песен. И гайдата на Радослав Петаков тъжно „занарежда“, а танцовите състави „Илиопол“ и центърът за танци „Влахов“ разиграха сцената. Бурно аплодирани бяха изпълненията на вокален ансамбъл „Езерец“ и мъжката фолклорна група „Пирински гриваци“. Водещата – журналистката на БНТ Десислава Малинова потопи в атмосферата зрители и участници, превърна събитието в урок по обич към традицията.
Над 60 носии от края на 19 и началото на 20 век бяха показани в завладяващ спектакъл от музика, танц и светлина.
Спектакълът откри кметът на село Елешница – Владимир Фръндев, който поздрави и зрители, и участници, и даде заявка събитието да стане традиция и се превърне в мащабен спектакъл и среща на колекционери през следващата година. Събитието закри председателят на читалището Атанас Толин, който благодари на всички участници в спектакъла и когато спомена името на режисьора Мартин Влахов, публиката изригна в бурни аплодисменти.

С красив танц започна ревю-спектакъла, завърши на фона на обичаната „Лале ли си, зюмбюл ли си“, когато излязоха всички манекени със старинни носии.

Фойерверки и заря ознаменуваха края на спектакъла-магия на автентичната българска носия от всички краища на България.
И хоро – българско хоро обхвана площада с красотата, майсторството и естетиката на българската носия, пребъдваща във времето.
Спектакълът-ревю „Непреходна вечност“ се превърна в обич и преклонение пред България!

Ревю-спектакълът  Непреходна вечност  в Елешница се превърна в магия, обич и преклонение пред България
Ревю-спектакълът  Непреходна вечност  в Елешница се превърна в магия, обич и преклонение пред България

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене