От втория опит: Депутатите избраха Рая Назарян за председател на 50-ото НС (НА ЖИВО)

Рая Назарян от ГЕРБ събра гласа 131 „за“, 66 „против“ и 39 „въздържал се“ – прие се

enlightenedЗа Петър Петров от „Възраждане“ гласуваха 53 депутата „за“, „против“ 111 и „въздържал се“ 71 – не е прието

enlightenedВиктория Василева от „Величие“ събра 13 гласа „за“, „против“ 105 и „въздържал“ – не е прието

enlightenedСлед втората почивка Силви Кирилов даде началото на новите номинации за председател на НС

enlightenedВеднага след като депутатите се върнаха в залата, беше обявена нова почивка от 25 минути

enlightenedОще в началото на заседанието от ДПС поискаха 30 минути почивка

Депутатите ще направят втори опит да решат трудната задача и да изберат свой председател.

Най-възрастният присъстващ народен представител Силви Кирилов („Има такъв народ“), който ръководи заседанието, предложи първо отново да приемат процедурните правила за избор, след това да бъдат направени номинации и да се проведе гласуване.

От ГЕРБ-СДС, ИТН и „Възраждане“ потвърдиха кандидатурите си от вчера – Рая Назарян (ГЕРБ), Силви Кирилов (ИТН) и Петър Петров (Възраждане). Кандидатурата си смениха само от „Величие“, като днес тяхното предложение е Виктория Василева.

Хамид Хамид (ДПС) възрази, че няма как повторно да приемем вече приети правила. Трябва да продължим процедурата с номинации, смята той.

В отговор Кирилов обясни, че предложението му се основава на юридически консултации. Нищо не ни пречи да приемем правилата отново и да тръгне процедурата отначало, посочи той.

След това от ДПС поискаха и беше дадена 30 минути почивка, за да се изясни този въпрос.

След първото прекъсване, поискано от ДПС, трябваше да се премине към номинации за председател на законодателната институция по вече приетите вчера процедурни правила.

От ГЕРБ-СДС обаче поискаха един час почивка, за да продължат консултациите и да се стигне до решение. Силви Кирилов, ръководещ заседанието, даде още 25 минути почивка.

В първия ден на заседанието бяха номинирани 4-ма кандидати, на балотаж отидоха двама от тях. Но никой не събра необходимата подкрепа.

След проведените два тура Народното събрание не успя да избере председател и сега отново борбата ще продължи. Кандидатът на ГЕРБ Рая Назарян получи най-много гласове: 115, подкрепена от ГЕРБ-СДС и ДПС. След нея беше кандидатът на Възраждане – Петър Петров – с 41 гласа от депутатите от партията му и трима от ИТН.

Кандидатът на ИТН Силви Кирилов, Петър Петров на „Възраждане“ и проф. Юлияна Матеева, издигната от “Величие” също не получиха нужните гласове.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако Рая Назарян не стане председател на 50-я парламент, то страната отива на следващи, поредни, предсрочни парламентарни избори.

Самият той призова за широка коалиция и кабинет, подкрепен от възможно повече политически партии. И заяви, че няма да оттегли кандидатурата й, защото въпросът бил „принципен“. Подкрепи го председателят на ДПС Делян Пеевски, който също заяви, че най-голямата политическа сила трябва да излъчи председател.

В сряда следобед от ПП за пореден път припомниха, че няма да подкрепят правителство на Борисов, а лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че изобщо няма да подкрепи правителство с първия или втория мандат, и настоя президентът Радев да му даде третия мандат, когато дойде време за това.

Засега обаче за подкрепа са се обявили само от ДПС, а за мнозинство са нужни 121 гласа.

https://www.vbox7.com/play:aaae99cbb6

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене