Режисьорът Николай Василев представя филма си „Ваклуш“ в Гоце Делчев

Кино „Парадизо, 20 юни, 18:00 часа

Жителите и гостите на Гоце Делчев могат да гледат световноизвестния филм на режисьора Николай Василев „Ваклуш“. Прожекцията ще се състои на 20 юни от 18:00 часа в кино „Парадизо“.

След премиера на „София филм фест“ миналата година, „Ваклуш“ направи своите срещи с публиката в цяла България при изключително силен интерес. Той се превърна в най-гледания филм от документалната селекцията на фестивала и се нареди на второ място за най-гледан документален филм за десетилетието в класацията на Националния филмов център. Селектиран е за участие в 20 фестивала в целия свят. Вече има 10 награди от Америка, Франция Индия, Швеция и Швейцария.

Преди дни филмът се завърна от турне в САЩ и Канада, където беше показан в 16 града. Сто двадесет и четвъртата прожекция ще е в Гоце Делчев, където режисьорът лично ще представи своята творба.

Документалният филм „Ваклуш“ е сниман в периода 1998 – 2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач Ваклуш Толев. Филмът е посветен на 100-годишнината от неговото рождение и представлява разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България.

Автор на „Ваклуш“ е Николай Василев – един от най-изявените режисьори документалисти в България. Срещата му с Ваклуш Толев е поставила началото на близо 20- годишно заснемане на уникални документални кадри от живота на духовния Учител, чиито идеи, според режисьора, ще променят света.

Николай Василев е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За филма му „Приказки“ е удостоен през 2010г. с наградата „Jameson“ на София филм фест за най-добър български късометражен филм. В творческата му биография има още десетки наградени филми, които могат да бъдат описани като вдъхновяващи: „Добрият самарянин“, „Пътят към Тива“, „Високо“, „Добрият Ад“, „Резервни крила“, „Осенение“ и др.

През 2019 г. филмът му „Формулата на Тео“, посветен на известния учител по физика от Казанлък Теодоси Теодосиев, се превърна в знамение, което пълнеше киносалоните не само в България, но и извън границите й. През 2021г. Николай Василев представи „Да бъдеш Майстора“, вълнуващ портрет на Владимир Димитров Майстора, както и своя последен филм „Гладиатор“ посветен на двукратния олимпийски шампион Боян Радев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене