Защо министъра на образованието сам се вписа съучастник в престъпленията извършени в ЮЗУ?

Проф. Цоков не ги смята за груби, а само за документни

Министър Цоков връчи на проф. Балкански плакет на МОН и почетна грамота за приноса му в развитието на образователния мениджмънт в България и за цялостна научна и преподавателска дейностю. Проф. д-р Петър Балкански е създател на междууниверситетска магистърска програма по образователен мениджмънт, която е внедрена в ЮЗУ, Пловдивски университет, Софийски университет, Шуменски университет и Великотърновски университет.

Рязка промяна претърпя позицията на служебния министър на образованието проф. Галин Цоков по отношение на нарушенията в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Ако до преди няколко месеца ведомството му откри стотици на брой сериозни нередности, вкл. неправомерно признати изпити и обучение в съкратени срокове по „Право“, днес той заяви, че това не са груби нарушения, а такива, свързани с документацията.

Припомняме, че по сигнал на преподавателя доц. Стефан Дечев, алармирал за фалшиви дипломи в ЮЗУ, МОН направи проверка в университета през януари т.г. Тя установи 139 нарушения – от липсващи изпитни протоколи, неподписани оценки и коригирани заглавия на дисциплини до неспазване на хорариума при задължителни дисциплини. Сред тях бе и неспазване на закона за висшето образование и на наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалност „Право“ и професионалната квалификация „юрист“, довели до неправомерно признати изпити, обучение в съкратени срокове по „Право“ и др. Просветният министър дори бе разпоредил комисия в ЮЗУ да преразгледа заявленията за признаване на периоди за обучение на всички действащи студенти по специалност „Право“, като тези с неправомерно признати изпити да се явят на нови.

Случаят предизвика огромно обществено недоволство, като дори изтъкнати адвокати, като Даниела Доковска, се възмутиха и попитаха защо прокуратурата, която се самосезира, не разследва реално фалшивите оценки в ЮЗУ. В резултат, едва на 19 март окръжната прокуратура – Благоевград образува досъдебно производство за извършени длъжностни престъпления във висшето училище, резултатите от което може и скоро да бъдат съобщени, ако съдим по изказванията на проф. Цоков.

Той заяви, че комисия в МОН е направила втора проверка в ЮЗУ по искане на прокуратурата, като все още няма заключителен анализ по нея. „Преди седмица приключи втората проверка от министерството. Това не е проверка, която е инспирирана от МОН. Ръководството на ЮЗУ е оказало пълно съдействие на колегите при изясняване на обстоятелствата и по някакъв начин отстраняване на нередностите от проверката, която бе проведена преди няколко месеца. И сега ще предадем на прокуратурата това, което установи новата проверка като обстоятелства“, заяви той, цитиран от БТА.

Той обясни, че първият доклад на МОН (установяващ стотиците нарушения – бел. ред.) не е бил прибързан и е бил в резултат на определена проверка. По думите му обаче не става въпрос „за груби нарушения, свързани със законодателство, а за пропуски в документацията“. „Дали сме едномесечен срок на новото ръководство да отстрани тези нарушения и е било поръчано да се изготвят нови модели на главни книги, които да съответстват на нормативната база“, каза служебният министър. „Това са пропуски и нарушения, свързани с документацията, от които не може да се правят изводи за груби нарушения в работата на университета, така че тези внушения, че нашата проверка е довела до въздействие върху реномето на университета, не са основателни“, каза проф. Цоков, омаловажавайки установените от експертите във ведомството му нарушения.

По същия начин той посочи, че личната му оценка към университета е: „професионалисти“. „Работил съм тук, работил съм в тази магистърска програма, която ръководеше проф. Балкански преди време, така че и моята професионална дейност е свързана с университета и мога да кажа само добри думи за него“, каза проф. Цоков.

Преподаватели, обърнали се с отворено писмо до премиера, вече изразиха съмнения, че незаконните практики в ЮЗУ ще бъдатпотулени.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене