Д. Пеевски и Й. Цонев освободиха депутатските си места за учителка от Белица и председателя на ОбС – Гърмен

И тримата депутати, които ДПС – Благоевград вкарва в 50-о НС, ще са от региона. Това стана ясно, след като днес водачът на листата Делян Пеевски влезе от Кърджали, а вторият след него Йордан Цонев става депутат от Велико Търново.

Така като депутати ще се закълнат следващите трима от листата на Движението. Това са съпредседателят на Младежкото ДПС и областен председател на ДПС в Благоевград Ибраим Зайденов, който получи 733 преференции, помощник-директорката на Професионалната гимназия в Белица Фатима Йълдъс с 421 предпочитания и лидерът на ДСП в Гърмен Ахмед Вранчев, за когото на парламентарните избори гласуваха 1398 гласоподаватели.

Изборът на Зайденов и Вранчев за депутати ще предизвика и смени в два общински съвета в региона. Зайденов, който е от с. Абланица, е общински съветник в Благоевград, а Вранчев е председател на ОбС в Гърмен. Двамата трябва да подадат молби за прекратяване на мандатите им в съответните ОИК и на тяхно място да бъдат избрани следващите съветници в листите.

Освен ДПС с „двойни“ депутати в листите на Благоевград бяха още ИТН и „БСП за България”. Водачът на партията на Слави – Тошко Йорданов, в неделя бе избран за депутат от Благоевград и Трети изборен район – Варна, а лидерката на БСП Корнелия Нинова – от Благоевградски и 25-и изборен район София. Днес бе крайният срок, в който двамата трябваше да определят откъде ще влязат в парламента, за да може в понеделник ЦИК да обяви окончателния списък с имената на новите 240 депутати.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене