Иван Сабахлъков на протеста в Хаджидимово: Асоциация „Басмъ“ няма да цепи басма на никого

main_b (1)

Иван Сабахлъков /в дясно/

Около стотина тютюнопроизводители се събраха днес на площада в Хаджидимово на обявения преди седмица протест от новоучредената Асоциация на производителите на тютюни от сортовите групи „Басмъ”.

Присъстващите коментираха, че вчера след протеста край Гърмен активисти на ДПС са обяснявали на хората от региона, че вторият протест, насрочен в Хаджидимово за събота, няма да се състои, тъй като вече е бил проведен такъв в петък.

„В сряда имаше годеж в Рибново с музика и хора на площада. Аз лично спрях музиката и с колегите направихме няколко пъти съобщение, че за днес в Хаджидимово организираме протест на тютюнопроизводителите срещу ниските изкупни цени, високия процент неплатими количества и драстичните проблеми при изкупуването на реколта 2014. Ние сме заинтересовани тютюнопроизводители, бяхме и на двата протеста, вчерадепутатите говореха за подкрепа и обединение, а всъщност бе направен пореден опит за разделение, и то на нас, тютюнопроизводителите“, заяви Рифат Кичуков от Рибново.

Според него докато се действа по този начин, и то от политици, и докато не се обединят всички обикновени хора в държавата да протестират заедно, подкрепяйки всеки отрасъл, както е в Гърция, няма нищо положително да се случи.

„Аз съм доволен, на площада има хора от всички населени места. Микрофонът е достъпен за всеки, който иска да изрази своето мнение. Ние не целим да пълним площади и да каним всички възможни медии да ни отразяват, за да привличаме внимание и съжаление. През следващата седмица ще се срещна със земеделския министър Десислава Танева и ще представя нашите искания, които не се различават от тези, които вече й е представил председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюни в България и кмет на Сатовча Арбен Мименов. Държа обаче министър Танева да чуе и нашите предложения и виждания, като се надявам да сме в помощ, защото такива глобални проблеми не се решават само с искане и даване на пари от държавата. В повечето случаи подобна финансова помощ потъва и пак няма и няма за производителите“, заяви организаторът на протеста Иван Сабахлъков.

Протестиращите в Хаджидимово също се обединиха около исканията си за повишаване на изкупната цена на тютюна и това да стане още през следващата седмица, както и в този срок да бъдатнамалени неплатимите количества тютюн до регламентираните от закона 6 %. В момента неплатимите количества надхвърлят 12 % .

„Докато фирмите не бъдат принудени да оценяват реално продукцията на тютюнопроизводителите, докато този картел не бъде разбит, спираме да продаваме произведения от нас с къртовски труд тютюн“, призоваха в Хаджидимово.

„Няма да се предадем, не искаме да се примиряваме с думите на Вапцаров „Ако падна, друг ще ме смени”, защото никой не смени Вапцаров. Продължаваме да отстояваме правата си, които ние сами трябва да си извоюваме, а не да молим държавата да е арбитър между нас и фирмите.

Не искаме кметове и костюмари, тези от ремаркето край Гърмен вчера искат само да са водачи, а ние искаме да работим и за труда си да получаваме реални пари, и то от първа ръка, без посредници и комисионери. Едни и същи събития се повтарят всеки декември от 2001 година насам.

Водачите са си същите, както и проблемите са си същите. Бяха на власт толкова години, имаха всички лостове и правомощия да променят към по-добро земеделския и тютюневия сектор, но не го направиха и сега още продължават да ораторстват и повтарят старата и вече изтърката плоча, на която се видя, че хората вече не вярват.

Уж исканията ни са едни и същи, уж всички тютюнопроизводители се печем на един огън и еднакво страдаме от своеволията на фирмите, а отново се подлагат динени кори, отново има борба за надмощие, заради което пак сме разделени на две – асоциацията на Арбен Мименов и асоциацията на Иван Сабахлъков. Нима няма място под небетои за двете асоциации“, коментираха ръководителите и членовете на новоучредената асоциация „Басмъ“, която предварително се обяви за надпартийна сруктура, без политически фигури в ръководството си.

От микрофона Иван Сабахлъков заяви, че решението на проблемите на земеделските производители и на тютюнопроизводителите е само едно, и то е Европа. „Политиците ни с ръка на сърцето да признаят в Брюксел, че българското село е патриархално, че трябва незабавно да се отворят европейските фондове за подпомагане на селското стопанство и селските райони, че качествена селскостопанска техника трябва да има във всеки двор, а не да купуваме на гърците старите трактори бракми и по полето да обикалят тук-там сред теглените от крави, коне и магарета плугове, ръждясали и отдавна излезли от строя трактори „Болгар“, каза още той.

По думите му голяма част от селскостопанските производители не знаят какво е проект и европейска програма или фонд.

„Хората в Брюксел в предния програмен период ни отпуснаха пари за селските райони и за подпомагане на селскостопанските производители, но парите отидоха при шепа хора, които с тях си построиха хотели и си купихаджипове, яхти и имоти, а до обикновения производител не стигна нито едно евро“, коментира Сабахлъков.

„Къде му са на Башев обещаваните миналата година по 3.50 лева премии за килограм. Биеха се в гърдите и само обещаваха, за да излъжат народа да гласува за тях. Сега отново същите хора пак яхват протестите и пак обещават, за да трупат политически дивиденти. Башев сега има над 250 овце, овчарници, земи и хотели, получава субсидии и продължава да строи, без някой да го пита откъде са му парите. А ние какво имаме – и тютюна не можем да си продадем на нормални цени. Всеки нормален човек с право би си помислил, че сегашните безбожно ниски цени набързо организирания протест са провокация на ДПС срещу сегашното управление“, каза Рифат Кичуков пред събралите се на протеста.

Той бе категоричен, че миналата година е изгубил над 7 000 лева заради внесеното в земеделското министерствотенденциозно предложение домакинства с до 2000 кг тютюн да получат 3.50 лева премии за кг, а тези, произвели над 2000 кг да получат премии по 2 лева за кг.

Кичуков призна, че неговото семейство отглежда много декари тютюн, боб и диня в землището на село Копривлен. Тази година само тютюнът му е бил 6 декара и килограмите пак са надхвърлили 2000.

„Няма да продам тютюна си на тези цени и при това разделение относно премиите. Ако нещата не се оправят тазигодина, знам как да си съхраня продукцията, за да я продам следващата година, защото вярвам, че предстоят реформи в сектора, които ще гарантират сигурността на производителите и продукцията им“, допълни Кичуков.

След вторник протестите в Хаджидимово ще продължат.

От седмица „Басмъ” е регистрирана официално. Документацията е представена в Министерството на земеделието и храните, като от там асоциацията е приета за пълноправен член на Консултативния съвет по тютюна, който се провежда в земеделското ведомство“, съобщи председателят на „Басмъ“ Иван Сабахлъков.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене