Нова такса водомер: Плащаме и без да харчим вода

Нов начин за определяне цената на водата е заложен в Закона за водоснабдяването и канализацията, който е публикуван за обществено обсъждане.

Новият елемент във фактурите ни за вода ще бъде т.нар. „фиксирана такса“, съобщава Би Ти Ви. Колко точно ще бъде тя – все още не е ясно, защото размерът ѝ трябва да бъде разписан тепърва в наредба. Освен нея домакинствата ще плащат и за променлив елемент – използваното количество вода за месеца.
От министерството на регионалното развитие и „Български ВИК холдинг“ успокояват, че сметките ни за вода няма да скочат драстично, ако новите разпоредби бъдат одобрени.

„Водоснабдяването и отвеждането на водата – т.нар. канализационни услуги, се нуждаят от постоянна поддръжка, т.е. това е един вид такса за достъп до тази услуга“, обяснява инженер Лозко Лозев, председател на УС на „Български ВИК холдинг“.
Ако едно домакинство плаща 20-ина лева месечно и обитава постоянно имота си, разходът му за вода няма да се промени.
„В самата си фактура ще получи по-различна разбивка, но цялата стойност би трябвало да бъде на подобна стойност от 20 лева“, пояснява инженер Лозев.

Постоянната такса ще даде възможност на ВИК дружествата да инвестират повече в качеството на услугите, отчитат от Съюза на ВИК дружествата.

„Има много населени места с празни къщи, не живеят хора, останалите ако трябва само на тях да разчитаме, тогава цената ще стане висока и няма да е социално поносима“, категоричен е инженер Лозев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене