ХИЖА „ПОПОВИ ЛИВАДИ” НА 60 ГОДИНИ

 

Хижа „Попови ливади”, разположена на 16 километра западно от град Гоце Делчев, тази година празнува 60-годишен юбилей. Като най-южна пиринска хижа, през активния туристически сезон до тук по главното било на планината идват стотици туристи от България и чужбина. Най-популярни маршрути с изходен пункт хижа „Попови ливади” са до първенеца на Среден Пирин – връх Ореляк (2099 м) за около 2 часа, до най-високите южнопирински върхове Свещник и Муторог, до лобното място на Яне Сандански и до хижа „Славянка” при най-южната точка на Пирин, до която се отива за около 5 часа и 30 минути.

През последните години се извършиха редица подобрения и днес хижата е в чудесно състояние. Хигиената е на много високо ниво, както и гостоприемството на хижаря Димитър Парнарев и съпругата му Ели. В туристическата столова с кухня редовно се предлага храна на туристите. Разполага с 45 места, с вътрешни тоалетни и бани, с локално отопление и се стопанисва от ТД „Момини двори” – град Гоце Делчев.

Хижарят Митко, освен за образцовото поддържане на хижата, отделя доста време и за обновяване на туристическата маркировка до забележителните върхове и местности на Южен и Среден Пирин, маркиране на нови маршрути, както и смелата му идея и организация по събиране на средства за построяване на заслон в местността Суватя (на около 3 часа пеша от хижата),за улеснение на туристите, които идват от хижите „Пирин” и „Малина” на път за Попови ливади и обратно. Иначе казано – хижар за пример е Митко – ще се убедите в това, ако посетите и нощувате в хижата, което горещо ви препоръчаме.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене